Lasagne se špenátem a dvěma druhy masa
Suroviny
- 80 g Anglická slanina
- 80 g Máslo čerstvé
- 75 g Máslo čerstvé
- 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 140 g Sýr Parmezán
- 650 g Hovězí výřez
- 180 g Hovězí maso přední
- 180 g Vepřová plec
- 100 g Celer řapíkatý
- 200 g Celer řapíkatý
- 300 g Špenát listový čerstvý
- 300 g Špenát listový čerstvý
- 40 g Tymián čerstvý
- 400 g Lasagne
- 140 g Mozzarella
- 150 ml Mléko polotučné
- 100 ml Víno červené
- 900 ml Mléko polotučné
- 1 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 0.75 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Bobkový list
- 3 ks Bobkový list
- 1 ks Hřebíček
- 4 ks Hřebíček
- 8 ks Pepř černý celý
- 18 ks Pepř černý celý
- 1 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 3 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 3 špetka Muškátový květ
- 2.8 l Voda pitná
- 2 l Voda pitná
- 1 kg Kosti hovězí morkové
- 0.01 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2215 kcal
- Sacharidy 115 g
- Tuky 165 g
- Sodík 689 mg
- Bílkoviny 59 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 124.9 mg
- Draslík 822.8 mg
- Vláknina 14440.4 mg
- Vitamín A 14440.4 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.8 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do většího hrnce si dáme rozehřát olej, do kterého přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, celer, anglickou slaninu, umleté hovězí a vepřové maso a opékáme za stálého míchání dokud maso nezmění barvu. Přidáme červené víno, po chvilce 125 ml hovězího vývaru a vaříme do zhoustnutí. Potom si smícháme protlak s 25 ml hovězího vývaru a vlijeme do směsi. Dle chuti osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a hřebíček a přilijeme mléko. Pod pokličkou takto dusíme 1 hodinu. Předehřejeme si troubu na 200°C. Z omáčky vyndáme bobkový list a hřebíček. Mezitím si na 3 minuty dáme uvařit špenát. Zapékací mísu vytřeme trochou másla a střídavě vrstvíme lasagnové pláty (nepředvařené), špenát, masovou směs, bešamelovou omáčku a směs z nastrouhaného parmezánu a na kostičky nakrájené mozzarelly. Poslední vrstvou by měla být bešamelová omáčka a směs sýrů. Nakonec naklademe na kostičky nakrájené máslo a pečeme 25 minut.
-
2
Vývar hovězí [42661]:
-
3
Do hrnce dáme hovězí kosti a výřez, zalijeme vodou a na mírném ohni přivedeme k varu. Na povrchu se může tvořit pěna, kterou průběžně odstraňujeme. Potom si rozpůlíme cibule a do každé půlky vmáčkneme 1 hřebíček. Takto připravenou cibuli, nahrubo nakrájené řapíky celeru, tymián, bobkový list, petržel a pepř vložíme do hrnce a na mírném ohni vaříme přibližně 3 a 1/2 hodiny. Poté vyndáme maso a vaříme další 1 hodinu. Vývar přecedíme a můžeme jej ihned použít nebo zmrazit.
-
4
Bešamelová omáčka s cibulí [42787]:
-
5
Do hrnce nalijeme mléko, do kterého přidáme bobkový list, celý pepř, nahrubo nakrájenou cibuli a muškátový květ. Vše mírně zahříváme. Těsně před varem mléko odstavíme a přikryté necháme odstát 10 minut. Potom mléko přecedíme. V jiném hrnci rozpustíme máslo, za stálého míchání přidáváme mouku a celé 1 minutu zahříváme. Poté přiléváme přecezené mléko a spolu takto za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Nakonec podle chuti osolíme a opepříme.