Pikantní špagety s masem
Suroviny
- 144 g Cibule
- 144 g Mrkev kořen
- 144 g Pórek
- 96 g Rajčata
- 450 g Hovězí maso přední
- 350 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 480 g Celer řapíkatý
- 150 g Chléb toastový
- 48 g Tymián čerstvý
- 96 g Fenykl čerstvý
- 450 g Špagety
- 1 ks Vejce slepičí
- 4.8 ks Bobkový list
- 1.2 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 špetka Pepř cayenský
- 4 l Voda pitná
- 2.7 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Mléko polotučné
- 0.7 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 602 kcal
- Sacharidy 87 g
- Tuky 67 g
- Sodík 473 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 87.6 mg
- Draslík 899.9 mg
- Vláknina 13397.3 mg
- Vitamín A 13397.3 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 36.8 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V misce s mlékem necháme namočit na kousky nakrájený toastový chléb. Hovězí maso umeleme, potom ho smícháme se 2 lžícemi nadrobno nakrájené petrželky, vejcem, solí, pepřem a cayenským pepřem. Z mléka vyjmeme namočený chléb, zbavíme ho přebytečné tekutiny a dohladka rozmícháme ve směsi. Z té následně uhněteme menší kuličky, které necháme 30 minut v chladničce. Potom je na rozehřálém oleji opečeme. Musíme je často obracet, aby se opekly stejnoměrně ze všech stran. Pak je nasypeme do hlubší pánve, přidáme k nim sterilovaná rajčata i se šťávou, 400 ml zeleninového vývaru, dochutíme cukrem, solí a pepřem. Pod pokličkou takto dusíme 30 minut. Mezitím si do velkého hrnce s osolenou vodou dáme uvařit těstoviny na 8 minut. Poté je scedíme a smícháme s omáčkou. Na talíři pak ozdobíme zbylou petrželkou.
-
2
Zeleninový vývar:
-
3
V hrnci na oleji orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli a pórek zhruba 5 minut. Přidáme ještě nadrobno nakrájený řapíkatý celer, mrkev, fenykl a rajčata, přikryté dusíme 10 minut. Poté podlijeme vodou, vložíme bobkový list, petrželku, tymián a vaříme na mírném ohni přibližně 20 minut. Až bude vývar hotový, přecedíme ho a můžeme jej hned použít nebo zmrazit.