Pikantní špagety s masem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 144 g Cibule
  • 144 g Mrkev kořen
  • 144 g Pórek
  • 96 g Rajčata
  • 450 g Hovězí maso přední
  • 350 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 480 g Celer řapíkatý
  • 150 g Chléb toastový
  • 48 g Tymián čerstvý
  • 96 g Fenykl čerstvý
  • 450 g Špagety
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 4.8 ks Bobkový list
  • 1.2 hrst Petržel - nať
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 1 špetka Pepř cayenský
  • 4 l Voda pitná
  • 2.7 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Mléko polotučné
  • 0.7 polévková lžíce Olej olivový
  • 4 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 602 kcal
  • Sacharidy 87 g
  • Tuky 67 g
  • Sodík 473 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 87.6 mg
  • Draslík 899.9 mg
  • Vláknina 13397.3 mg
  • Vitamín A 13397.3 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 36.8 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V misce s mlékem necháme namočit na kousky nakrájený toastový chléb. Hovězí maso umeleme, potom ho smícháme se 2 lžícemi nadrobno nakrájené petrželky, vejcem, solí, pepřem a cayenským pepřem. Z mléka vyjmeme namočený chléb, zbavíme ho přebytečné tekutiny a dohladka rozmícháme ve směsi. Z té následně uhněteme menší kuličky, které necháme 30 minut v chladničce. Potom je na rozehřálém oleji opečeme. Musíme je často obracet, aby se opekly stejnoměrně ze všech stran. Pak je nasypeme do hlubší pánve, přidáme k nim sterilovaná rajčata i se šťávou, 400 ml zeleninového vývaru, dochutíme cukrem, solí a pepřem. Pod pokličkou takto dusíme 30 minut. Mezitím si do velkého hrnce s osolenou vodou dáme uvařit těstoviny na 8 minut. Poté je scedíme a smícháme s omáčkou. Na talíři pak ozdobíme zbylou petrželkou.

  • 2

    Zeleninový vývar:

  • 3

    V hrnci na oleji orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli a pórek zhruba 5 minut. Přidáme ještě nadrobno nakrájený řapíkatý celer, mrkev, fenykl a rajčata, přikryté dusíme 10 minut. Poté podlijeme vodou, vložíme bobkový list, petrželku, tymián a vaříme na mírném ohni přibližně 20 minut. Až bude vývar hotový, přecedíme ho a můžeme jej hned použít nebo zmrazit.

Komentáře k receptu