Houbová polévka s mušlemi s těstovou pokličkou
Suroviny
- 150 g Hříbky čerstvé
- 350 g Listové těsto
- 275 g Mušle srdcovky
- 100 g Mouka polohrubá
- 6 ml Máslo čerstvé
- 3 ml Sůl
- 3 ml Pepř černý mletý
- 6 ml Sezam - semena
- 5 ks Cibulka jarní
- 1 ks Celer řapíkatý
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Brambory vařené
- 1 ks Tymián čerstvý
- 0.75 l Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 721 kcal
- Sacharidy 83 g
- Tuky 204 g
- Sodík 401 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 46.8 mg
- Draslík 499.9 mg
- Vláknina 16666.5 mg
- Vitamín A 16666.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.4 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na pomoučněném vále rozválíme listové těsto. Troubu rozehřejeme na 250 °C. Cibulky a celer opláchneme pod tekoucí vodou a nadrobno nasekáme. Mrkve oloupeme, opláchneme pod tekoucí vodou a nakrájíme na tenká kolečka.
-
2
Houby řádně očistíme a nakrájíme na plátky. V pánvi hřejeme máslo, dokud nezpění a okolo 2 minut na něm dusíme celer a mrkev. Posléze přihodíme houby a podusíme je, dokud nepustí vodu. Směs na pánvi přendáme do hrnce.
-
3
Směs zalijeme mlékem a přivedeme k varu. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na drobné kostičky. Mušle společně s bramborami přendáme do hrnce. Osolíme, opepříme a nalijeme do žáruvzdorných misek.
-
4
Tymián omyjeme, osušíme a po 1 snítce vložíme do každé misky. Našleháme vejce a potřeme jím okraje misek. Ze zbylého listového těsta vyřízneme kolečka, která budou přečnívat přes okraje misek okolo 1 cm.
-
5
Na misky položíme kola z listového těsta a pevně je přitiskneme k okrajům misek. Našleháme druhé vejce, potřeme jím těsto a posypeme sezamovými semínky. Misky vložíme do trouby a pečeme při teplotě 225 °C okolo 35 minut, dokud těst nechytí zlatavou barvu.