Houbová polévka s mušlemi s těstovou pokličkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Hříbky čerstvé
  • 350 g Listové těsto
  • 275 g Mušle srdcovky
  • 100 g Mouka polohrubá
  • 6 ml Máslo čerstvé
  • 3 ml Sůl
  • 3 ml Pepř černý mletý
  • 6 ml Sezam - semena
  • 5 ks Cibulka jarní
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Brambory vařené
  • 1 ks Tymián čerstvý
  • 0.75 l Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 721 kcal
  • Sacharidy 83 g
  • Tuky 204 g
  • Sodík 401 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 46.8 mg
  • Draslík 499.9 mg
  • Vláknina 16666.5 mg
  • Vitamín A 16666.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27.4 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na pomoučněném vále rozválíme listové těsto. Troubu rozehřejeme na 250 °C. Cibulky a celer opláchneme pod tekoucí vodou a nadrobno nasekáme. Mrkve oloupeme, opláchneme pod tekoucí vodou a nakrájíme na tenká kolečka.

  • 2

    Houby řádně očistíme a nakrájíme na plátky. V pánvi hřejeme máslo, dokud nezpění a okolo 2 minut na něm dusíme celer a mrkev. Posléze přihodíme houby a podusíme je, dokud nepustí vodu. Směs na pánvi přendáme do hrnce.

  • 3

    Směs zalijeme mlékem a přivedeme k varu. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na drobné kostičky. Mušle společně s bramborami přendáme do hrnce. Osolíme, opepříme a nalijeme do žáruvzdorných misek.

  • 4

    Tymián omyjeme, osušíme a po 1 snítce vložíme do každé misky. Našleháme vejce a potřeme jím okraje misek. Ze zbylého listového těsta vyřízneme kolečka, která budou přečnívat přes okraje misek okolo 1 cm.

  • 5

    Na misky položíme kola z listového těsta a pevně je přitiskneme k okrajům misek. Našleháme druhé vejce, potřeme jím těsto a posypeme sezamovými semínky. Misky vložíme do trouby a pečeme při teplotě 225 °C okolo 35 minut, dokud těst nechytí zlatavou barvu.

Komentáře k receptu