Krémová křemenáčová polévka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 188 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 15 g
- Sodík 919 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 205.4 mg
- Draslík 69.6 mg
- Vláknina 1475 mg
- Vitamín A 1475 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.2 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Křemenáče očistíme, nohy nakrájíme na tenká kolečka a kloboučky na tenké plátky. Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme.
-
2
V pánvi rozpálíme olej a cibuli smažíme, dokud nezesklovatí. Přidáme nakrájená kolečka hub a směs podusíme asi 10 minut. Přilijeme vývar a vaříme 3 minuty. Polévku rozmixujeme.
-
3
Polévku opět přivedeme k varu, přilijeme mléko a přidáme nakrájené plátky. Směs vaříme na mírném plameni zhruba 15 minut, občas zamícháme. Hrnec odložíme stranou.
-
4
Žloutek se zakysanou smetanu smícháme, směs přilijeme do polévky a vše řádně promícháme. Zahuštěnou polévku již nevaříme. Osolíme a přidáme muškátový oříšek.
-
5
Nalijeme do talířů a ozdobíme petrželkou.