Polévka s bramborami a křemenáči
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
- 300 g Křemenáče
- 1 g Sůl
- 1 g Pepř černý mletý
- 800 ml Vývar zeleninový
- 5 ml Olej stolní
- 5 ml Šťáva citrónová
- 200 ml Smetana sladká 12%
- 1 ks Zeleninová směs jarní - mražená
- 1 ks Cibule
- 1 ks Majoránka
- 1 ks Muškátový oříšek
- 1 ks Kerblík
- 0.5 kg Brambory
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 448 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 22 g
- Sodík 1051 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 16.3 mg
- Draslík 963.7 mg
- Vláknina 30273.2 mg
- Vitamín A 30273.2 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.2 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme brambory, zeleninu a cibuli. Vše řádně omyjeme a nakrájíme na drobné kostičky.
-
2
V hrnci rozehřejeme zhruba polovinu kostky másla, zeleninu lehce podusíme a ochutíme majoránkou.
-
3
Přilijeme zeleninový vývar, uvedeme do varu a povaříme na mírném plameni asi 30 minut nebo déle, dokud zelenina nezměkne. Mezitím opláchneme houby a nakrájíme na plátky.
-
4
V pánvi rozpálíme olej a zbylé máslo a 5 minut smažíme plátky hub. Osolíme a opepříme.
-
5
Polévku rozmixujeme, podle chuti osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek a na mírném plameni povaříme dalších 10 minut. Přilijeme citronovou šťávu a našlehanou smetanu. Nalijeme do talířů a ozdobíme houbami a kerblíkem.