Prejt ze zeleniny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 550 g Brambory
  • 300 g Kapusta hlávková
  • 60 g Slanina vepřová
  • 80 g Anglická slanina
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 4 stroužek Česnek
  • 1.5 dl Voda pitná
  • 1.5 dl Mléko polotučné
  • 2.5 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 0.5 polévková lžíce Majoránka
  • 2.5 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 2 polévková lžíce Strouhanka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 465 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 772 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 157.5 mg
  • Draslík 1123.2 mg
  • Vláknina 12522 mg
  • Vitamín A 12522 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 111.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme brambory (400 g), dáme do hrnce s 5 dl vody a uvaříme je doměkka. Vaříme přibližně 20 minut. Ve druhém hrnci přivedeme k varu 1 litr vody, ponoříme do ní listy kapusty, necháme je povařit 1-2 minuty. Kapustu scedíme, pokrájíme na tenké nudličky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Anglickou a uzenou slaninu nakrájíme na kostičky.

  • 2

    Uvařené brambory scedíme, necháme vychladnout, pak je jemně nastrouháme, dáme do mísy. Oloupané a omyté syrové brambory (150 g) nastrouháme, přidáme k vařeným bramborám.

  • 3

    Na pánvi rozpustíme lžíci sádla, na něm vysmažíme do zlatova kostičky slaniny, pak k ní přimícháme cibuli, zpěníme ji, přidáme kapustu, sůl, cukr, pepř, bobkový list, nové koření a pod pokličkou směs dusíme asi 5-8 minut. Pak ji necháme vychladnout, vyjmeme celé koření. Kapustu přidáme k bramborám. Ještě přimícháme prolisovaný česnek, vejce, majoránku, mléko a mouku.

  • 4

    Prejtovou směs dobře promícháme, dochutíme solí a pepřem. Měla by mít hustější konzistenci než bramboráková směs. Vložíme ji do zapékací mísy, kterou jsme vytřeli sádlem a vysypali strouhankou (1,5 lžíce).

  • 5

    Mísu s prejtem vložíme do trouby, předehřáté na 200°C. Pečeme do zlatova 30-40 minut.

Komentáře k receptu