Penne s houbami a chilli papričkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 370 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 230 g Houby čerstvé
  • 250 g Hovězí výřez
  • 133.33 g Celer řapíkatý
  • 26.67 g Tymián čerstvý
  • 200 g Kosti hovězí morkové
  • 250 g Těstoviny Penne
  • 150 ml Víno červené
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1.33 ks Cibule
  • 4 ks Rajčata
  • 2 ks Česnek
  • 2.67 ks Bobkový list
  • 2.67 ks Hřebíček
  • 2 ks Chilli paprička
  • 5.33 ks Pepř černý celý
  • 0.67 hrst Petržel - nať
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1.87 l Voda pitná
  • 4 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 803 kcal
  • Sacharidy 55 g
  • Tuky 52 g
  • Sodík 166 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 49 g
  • Cholesterol 36.3 mg
  • Draslík 579.8 mg
  • Vláknina 8575.7 mg
  • Vitamín A 8575.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27.7 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve větším hrnce necháme rozehřát máslo a 4 lžíce olivového oleje. Houby nakrájíme na plátky, přidáme do hrnce. Občas promíchneme a opékáme je 5 minut. Přidáme mouku, za stálého míchání zahříváme přibližně minutu. Pak přilijeme cca 200 ml hovězího vývaru a víno, přivedeme k varu, následně snížíme teplotu a na mírném ohni vaříme 15 minut. Přidáme oloupaná, na menší kousky nakrájená rajčata, rajčatový protlak, cukr, nadrobno nakrájenou bazalku, sůl, pepř a vaříme ještě 30 minut.

  • 2

    Do hlubší pánve dáme rozehřát zbytek olivového oleje, do kterého vložíme nadrobno nakrájený česnek, chilli papričky a za občasného promíchání opékáme 5 minut. Přimícháme houbovou směs, dochutíme. Na mírném ohni vaříme ještě 20 minut.

  • 3

    Mezitím dáme do velkého hrnce vodu, kterou osolíme a přivedeme k varu. Vložíme do ní těstoviny, vaříme do měkka 8 minut. Poté je scedíme, nalijeme na ně houbovou směs, promícháme a můžeme servírovat.

  • 4

    Hovězí vývar:

  • 5

    Do hrnce dáme hovězí kosti a výřez, zalijeme vodou, na mírném ohni přivedeme k varu. Na povrchu se může tvořit pěna, kterou průběžně odstraňujeme. Rozpůlíme cibule, do každé půlky vmáčkneme jeden hřebíček. Takto připravenou cibuli, nahrubo nakrájené řapíky celeru, tymián, bobkový list, petržel a pepř vložíme do hrnce, na mírném ohni vaříme přibližně 3 a půl hodiny. Následně vyndáme maso a vaříme další hodinu. Vývar přecedíme, můžeme jej hned použít nebo zmrazit.

Komentáře k receptu