Penne s houbami a chilli papričkami
Suroviny
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 230 g Houby čerstvé
- 250 g Hovězí výřez
- 133.33 g Celer řapíkatý
- 26.67 g Tymián čerstvý
- 200 g Kosti hovězí morkové
- 250 g Těstoviny Penne
- 150 ml Víno červené
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1.33 ks Cibule
- 4 ks Rajčata
- 2 ks Česnek
- 2.67 ks Bobkový list
- 2.67 ks Hřebíček
- 2 ks Chilli paprička
- 5.33 ks Pepř černý celý
- 0.67 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1.87 l Voda pitná
- 4 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 803 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 52 g
- Sodík 166 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 36.3 mg
- Draslík 579.8 mg
- Vláknina 8575.7 mg
- Vitamín A 8575.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.7 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve větším hrnce necháme rozehřát máslo a 4 lžíce olivového oleje. Houby nakrájíme na plátky, přidáme do hrnce. Občas promíchneme a opékáme je 5 minut. Přidáme mouku, za stálého míchání zahříváme přibližně minutu. Pak přilijeme cca 200 ml hovězího vývaru a víno, přivedeme k varu, následně snížíme teplotu a na mírném ohni vaříme 15 minut. Přidáme oloupaná, na menší kousky nakrájená rajčata, rajčatový protlak, cukr, nadrobno nakrájenou bazalku, sůl, pepř a vaříme ještě 30 minut.
-
2
Do hlubší pánve dáme rozehřát zbytek olivového oleje, do kterého vložíme nadrobno nakrájený česnek, chilli papričky a za občasného promíchání opékáme 5 minut. Přimícháme houbovou směs, dochutíme. Na mírném ohni vaříme ještě 20 minut.
-
3
Mezitím dáme do velkého hrnce vodu, kterou osolíme a přivedeme k varu. Vložíme do ní těstoviny, vaříme do měkka 8 minut. Poté je scedíme, nalijeme na ně houbovou směs, promícháme a můžeme servírovat.
-
4
Hovězí vývar:
-
5
Do hrnce dáme hovězí kosti a výřez, zalijeme vodou, na mírném ohni přivedeme k varu. Na povrchu se může tvořit pěna, kterou průběžně odstraňujeme. Rozpůlíme cibule, do každé půlky vmáčkneme jeden hřebíček. Takto připravenou cibuli, nahrubo nakrájené řapíky celeru, tymián, bobkový list, petržel a pepř vložíme do hrnce, na mírném ohni vaříme přibližně 3 a půl hodiny. Následně vyndáme maso a vaříme další hodinu. Vývar přecedíme, můžeme jej hned použít nebo zmrazit.