Zapečené šišky

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Brambory
  • 150 g Mouka pšeničná hrubá
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 3 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 2 špetka Zázvor mletý
  • 2 špetka Paprika mletá pálivá
  • 2 stroužek Česnek
  • 0.5 l Mléko plnotučné
  • 1.2 l Voda pitná
  • 2 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 2.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 558 kcal
  • Sacharidy 63 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 462 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 231.5 mg
  • Draslík 924 mg
  • Vláknina 12503.2 mg
  • Vitamín A 12503.2 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27.4 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 846.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme brambory, dáme je do hrnce, zalijeme 1,2 l vody a vaříme je ve slupce přibližně 20 minut do poloměkka.

  • 2

    Pak je scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a jemně nastrouháme. V míse smícháme s moukou. Přidáme vejce, pepř, sůl, zázvor, těsto dobře vypracujeme a dáme na pomoučněný vál. Vyválíme z něj 2 tenké válečky o průměru přibližně 5-6 cm. Ostrým nožem krájíme dílky asi 1,5 cm silné a z nich prsty vytvarujeme malé šišky. Ty poskládáme do máslem (1 lžíce) vytřené zapékací mísy, pokapeme je rozpuštěným máslem (1,5 lžíce).

  • 3

    Pečeme v troubě, předehřáté na 200°C přibližně 15 minut.

  • 4

    Mezitím dáme do misky 2 dl smetany a 0,5 litru mléka. Očistíme česnek, který prolisujeme do smetany. Přidáme sůl, vejce, pepř, muškátový oříšek, mletou sladkou červenou a mletou pálivou papriku, vše vyšleháme. Zálivku nalijeme na šišky, zapékáme ještě 10 minut. Omyjeme pažitku s petrželkou a drobně pokrájíme.

  • 5

    Na talíře rozdělíme šišky, posypeme na ozdobu bylinkami a servírujeme.

Komentáře k receptu