Zeleninová polévka s kuřecím masem
Suroviny
- 500 ml Vývar drůbeží
- 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Cibule
- 2 ks Pórek
- 0.5 ks Celer řapíkatý
- 2 ks Kuřecí prsa
- 2 ks Kuřecí stehna
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 3 polévková lžíce Řeřicha
- 1 polévková lžíce Kerblík
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Grappa
- 0.26 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 646 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 192 g
- Sodík 825 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 148.7 mg
- Draslík 1059.3 mg
- Vláknina 13186 mg
- Vitamín A 13186 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.6 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou mrkev a cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek utřeme se solí, pórky a snítky řapíkového celeru nakrájíme na plátky.
-
2
Kuřecí maso odkostíme a nakrájíme na malé kousky. Nakrájené kuřecí maso vložíme do hrnce na rozpálený olivový olej a za občasného míchání restujeme dozlatova. Přidáme nakrájenou zeleninu a když změkne, směs zasypeme moukou a za stálého míchání restujeme ještě jednu minutu.
-
3
Za stálého míchání pomalu přiléváme vývar. Přivedeme k varu, snížíme příkon tepla, zakryjeme pokličkou a na mírném ohni vaříme asi půl hodiny, dokud není maso měkké.
-
4
Přidáme zakysanou smetanu, nadrobno nasekaný kerblík a řeřichu, muškátový oříšek, cukr a pálenku. Osolíme, opepříme a za stálého míchání znovu pomalu přivedeme k varu.
-
5
Podáváme s krutóny nebo česnekovým chlebem.
-
6
Místo mrkve můžeme použít petržel nebo pastinák.