Zeleninová polévka s kuřecím masem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 ml Vývar drůbeží
  • 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Pórek
  • 0.5 ks Celer řapíkatý
  • 2 ks Kuřecí prsa
  • 2 ks Kuřecí stehna
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
  • 3 polévková lžíce Řeřicha
  • 1 polévková lžíce Kerblík
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Grappa
  • 0.26 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 646 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 192 g
  • Sodík 825 mg
  • Bílkoviny 45 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 148.7 mg
  • Draslík 1059.3 mg
  • Vláknina 13186 mg
  • Vitamín A 13186 mg
  • Vitamín B6 1.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27.6 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou mrkev a cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek utřeme se solí, pórky a snítky řapíkového celeru nakrájíme na plátky.

  • 2

    Kuřecí maso odkostíme a nakrájíme na malé kousky. Nakrájené kuřecí maso vložíme do hrnce na rozpálený olivový olej a za občasného míchání restujeme dozlatova. Přidáme nakrájenou zeleninu a když změkne, směs zasypeme moukou a za stálého míchání restujeme ještě jednu minutu.

  • 3

    Za stálého míchání pomalu přiléváme vývar. Přivedeme k varu, snížíme příkon tepla, zakryjeme pokličkou a na mírném ohni vaříme asi půl hodiny, dokud není maso měkké.

  • 4

    Přidáme zakysanou smetanu, nadrobno nasekaný kerblík a řeřichu, muškátový oříšek, cukr a pálenku. Osolíme, opepříme a za stálého míchání znovu pomalu přivedeme k varu.

  • 5

    Podáváme s krutóny nebo česnekovým chlebem.

  • 6

    Místo mrkve můžeme použít petržel nebo pastinák.

Komentáře k receptu