Nedělní bosáky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 43 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 160 g Cibule
  • 400 g Zelí kysané
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 3 l Voda pitná
  • 1 kg Brambory
  • 4 polévková lžíce Mléko polotučné
  • 5 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • 6 polévková lžíce Pšeničná krupice
  • 2 polévková lžíce Vejce slepičí
  • 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 275 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 525 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 26.1 mg
  • Draslík 1056.8 mg
  • Vláknina 14866.4 mg
  • Vitamín A 14866.4 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 55.2 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme velkou cibuli a drobně ji pokrájíme. V pánvi rozpálíme vepřové sádlo se škvarky a cibuli osmažíme dozlatova, pak ji dáme do mísy i s omastkem.

  • 2

    Brambory omyjeme, oloupeme a nastrouháme do mísy. Přebytečnou vodu z brambor slijeme. Přidáme k nim 4 lžíce vlažného mléka, hrubou mouku, krupici, prášek do pečiva, vejce a 2 lžičky soli. Těsto rychle a dobře promícháme.

  • 3

    V hrnci přivedeme k varu asi 3 litry vody s 1 lžičkou soli.

  • 4

    Těsto vykrajujeme velkou lžicí a rukama vytvarujeme knedlíky ve velikosti vajíčka. Vkládáme je do vroucí vody. Vaříme je přibližně 7-8 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou.

  • 5

    Bosáky dáme na talíře, polijeme je sádlem s cibulkou. Podáváme k nim kysané zelí.

Komentáře k receptu