Rýžový krém se sušenými meruňkami
Suroviny
- 200 g Meruňky sušené
- 200 g Rýže Arborio
- 500 ml Mléko polotučné
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Vanilkový lusk
- 3 polévková lžíce Mandle
- 12 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 550 kcal
- Sacharidy 90 g
- Tuky 18 g
- Sodík 15 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 85 g
- Cholesterol 45 mg
- Draslík 478.2 mg
- Vláknina 8447 mg
- Vitamín A 8447 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.7 mg
- Vitamín E 4.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Propláchnutou rýži vsypeme do hrnce s mlékem a vanilkou. Vaříme a dle potřeby přiléváme mléko, dokud není rýže měkká. Vyklopíme rýži do mísy, necháme vychladnout. Osladíme dle chuti. Sníh z ušlehaného bílku vmícháme do šlehačky a přidáme k rýži. Opatrně rozmícháme a posypeme půlenými praženými mandlemi.
-
2
Meruňky povaříme ve vodě, v níž byly přes noc namočené. Přidáme cukr a lžíci strouhané citronové kůry. Zvolna vaříme do měkka. Propasírujeme přes síto a podáváme s rýží.