Knedlíky kynuté houskové

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 400 g Mouka pšeničná hrubá
  • 22 g Droždí
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 2 ks Rohlíky bílé
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 4.25 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 306 kcal
  • Sacharidy 60 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 561 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 40.9 mg
  • Draslík 108.4 mg
  • Vláknina 4666 mg
  • Vitamín A 4666 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy prosejeme hrubou mouku s 1 lžičkou soli, do mouky uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí s 1 lžičkou cukru a zalijeme až 1,5 dl vlažné vody. Když vzejde kvásek, přidáme vejce, další 1 dl vody a směs důkladně propracujeme. Těsto zpracováváme minimálně 10 minut, až tvoří bubliny. Musí být dostatečně tuhé.

  • 2

    Rohlíky (nebo housky) nakrájíme na kostičky, těsto dáme na pomoučený vál a zapracujeme pokrájené rohlíky. Z těsta vytvarujeme 2 knedlíky, zakryjeme čistým plátnem a necháme minimálně 45-60 minut kynout.

  • 3

    Ve větším hrnci přivedeme do varu 3-4 litry vody se 2 lžičkami soli. Knedlíky pomalu vaříme z jedné strany 10 minut, následně je opatrně otočíme a vaříme dalších 10 minut. Vyjmeme je, propícháme špejlí a horké potřeme máslem. Potom je nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu