Hovězí maso v listovém těstě s vinnou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 500 g Listové těsto
  • 160 g Máslo čerstvé
  • 375 g Hříbky čerstvé
  • 1 kávová lžička Petržel - nať
  • 1 kávová lžička Tymián čerstvý
  • 2 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 kg Hovězí maso zadní
  • 1 hrnek Víno červené
  • 1 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 640 kcal
  • Sacharidy 28 g
  • Tuky 41 g
  • Sodík 79 mg
  • Bílkoviny 33 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 145.9 mg
  • Draslík 305.6 mg
  • Vláknina 2964 mg
  • Vitamín A 2964 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.8 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na středním plameni rozpálíme velkou pánev se 2 lžícemi másla, vložíme do ní hovězí zadní maso vcelku, bez tuku, a zprudka, aby se maso zatáhlo, opečeme ze všech stran. Po opečení vytáhneme a dáme stranou vychladnout.

  • 2

    Rozehřejeme další 2 lžíce másla a asi 5 minut smažíme nasekanou cibuli, přisypeme najemno nasekané mladé hříbky a dusíme 15 minut za občasného zamíchání. Ochutíme černým pepřem a mletým muškátovým oříškem, nasekanou čerstvou petrželku a necháme vychladnout.

  • 3

    Z 2/3 listového těsta vyválíme dostatečně velký plát. Do středu narovnáme půlku hříbků, na ně položíme maso, narovnáme druhou půlku houbové směsi. Rohy těsta odřízneme a okraje potřeme rozšlehaným vejcem a balíme maso, okraje přitom stiskneme pevně k sobě. Připravené maso položíme na vymazaný plech překrytými stranami dolů a na 10 minut dáme chladit.

  • 4

    Troubu předehřejeme na 220°C.

  • 5

    Ze zbylého listového těsta vyválíme plát asi 10 x 30 cm a nařežeme ho na 5 proužků. Z chladničky vytáhneme maso zabalené do listového těsta a potřeme rozšlehaným vejcem. Z nařezaných proužků vytvoříme na zabaleném mase mřížku, potřeme vejcem a pečeme 30 minut; až maso bude středně propečené, přeložíme ho na tác a na teplém místě necháme ještě 10 minut odpočinout.

  • 6

    Omáčka z červeného vína - v malém kastrůlku svaříme červené víno na polovinu, přisypeme nasekaný tymián a petrželku a opepříme. Sejmeme z ohně a po kouskách vmícháme zbylé máslo, předchozí kousek musí být rozpuštěný, než přidáme další kousek. Přimícháme kukuřičný škrob rozmíchaný ve vodě a na mírném ohni za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Podáváme s masem nakrájeným na kousky.

Komentáře k receptu