Salát s těstovinami a hříbky
Suroviny
- 250 g Těstoviny Penne
- 250 g Hříbky čerstvé
- 150 g Mozzarella
- 50 g Pesto
- 50 g Sýr Parmezán
- 1 ks Cibule
- 2 ks Rajčata
- 1 hrst Bazalka
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 8 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Balsamico ocet
- 2 polévková lžíce Ocet vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 565 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 28 g
- Sodík 334 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 8.5 mg
- Draslík 446.6 mg
- Vláknina 2821.3 mg
- Vitamín A 2821.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu, slijeme do síta, propláchneme studenou vodou a necháme vychladnout a okapat.
-
2
Hřiby pečlivě očistíme, případně opláchneme a nakrájíme na lupínky nebo čtvrtky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky.
-
3
Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje, hřiby prudce opečeme, přidáme cibuli, vše krátce podusíme a necháme vychladnout.
-
4
Vroucí vodou spařená rajčata sloupneme, rozpůlíme, zbavíme semen a nakrájíme na kostičky.
-
5
Mozzarellu nakrájíme na kousky.
-
6
Na pesto v hmoždíři nebo jiné vhodné nádobě utlučeme piniová semena, bazalkové lístky a jemně nasekaný česnek, dochucujeme průběžně solí. Přidáme nakrájený parmazán a postupně olivový olej, až vytvoříme roztíratelnou pastu. Do ní přimícháme balzamicový a bílý vinný ocet.
-
7
Vychladlé těstoviny, pesto, hříbky, rajčata a mozzarellu promícháme. Opepříme a vše necháme před podáváním alespoň 15 minut uležet.