Špagety se sardinkami a piniovými jádry
Suroviny
- 350 g Špagety
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Citrony
- 8 ks Sardinka obecná
- 0.5 ks Chilli paprička
- 1 ks Fenykl čerstvý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Oříšky piniové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 598 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 23 g
- Sodík 237 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 324.5 mg
- Vláknina 6402.3 mg
- Vitamín A 6402.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.4 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve si připravíme filetované sardinky. Omyjeme je, osušíme a nahrubo nakrájíme. Hlízu fenyklu očistíme, omyjeme a pomocí struhadla nastrouháme na tenká kolečka, můžeme nakrájet. Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na plátky. Chilli papričku omyjeme, zbavíme jadýrek, znova opláchneme a nadrobno nakrájíme.
-
2
Na pánvi rozpálíme 2 lžíce olivového oleje. Poté přidáme česnek a chilli papričku a podusíme. Následně přidáme fenykl a dusíme ještě 5 minut. Poté přimícháme sardinky a povaříme asi 4 minuty. V druhé pánvi bez tuku opražíme piniová jádra.
-
3
Špagety uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené je scedíme a necháme okapat.
-
4
Petrželku opláchneme, osušíme a najemno nasekáme. Citron omyjeme a na jemném struhadle nastrouháme kůru. Z ostrouhaného citronu vymačkáme 1 lžíci šťávy. Kůru a šťávu přimícháme k sardinkám. Přidáme piniová jádra, petrželku a dochutíme pepřem a solí. Přimícháme zbytek oleje, opatrně těstoviny promícháme a ihned servírujeme.