Hovězí kýta s petrželovo - hořčičnou omáčkou
Suroviny
- 1.5 kávová lžička Tuk
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 6 ks Hřebíček
- 10 ks Pepř černý celý
- 1.5 l Voda pitná
- 0.5 l Mléko nízkotučné
- 1.25 kg Hovězí kýta
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Ocet jablečný
- 3 polévková lžíce Hořčice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 643 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 30 g
- Sodík 211 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 123.4 mg
- Draslík 1557.5 mg
- Vláknina 36427.7 mg
- Vitamín A 36427.7 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do velkého kastrolu nalijeme studenou vodu, ponoříme do ní hovězí maso, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, celý pepř a hřebíčky, bobkový list a jablečný ocet. Po přivedení k varu vaříme na mírném ohni asi 1 hodinu a 10 minut. Uvařené maso vyjmeme a odlijeme si šálek vývaru.
-
2
Omáčku připravíme takto: Na mírném ohni v kastrůlku rozehřejeme tuk s nízkým obsahem cholesterolu a dáme bokem, vmícháme hladkou mouku a hořčici, přilijeme vývar a mléko a opět na mírném ohni přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí za stálého míchání. Přidáme petržel a podle chuti okořeníme.
-
3
Uvařené maso nakrájené na tenké plátky, naskládáme na talíř a přelijeme omáčkou.