Kostky s višňovo-čokoládovou polevou
Suroviny
- 150 g Máslo čerstvé
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 300 g Ořechy vlašské
- 250 g Višně
- 240 g Cukr moučkový
- 50 g Čokoláda hořká
- 70 g Čokoláda hořká
- 60 ml Čokoláda na vaření
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 2 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 polévková lžíce Kakao - prášek
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 290 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 16 g
- Sodík 13 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 44.1 mg
- Draslík 163.3 mg
- Vláknina 3272.7 mg
- Vitamín A 3272.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V misce smícháme mouku s balíčkem prášku do pečiva. Necháme změknout máslo a rozehřejeme čokoládu na vaření. Obojí pak přidáme k mouce a mícháme.
-
2
Kuchyňským robotem dál zašleháváme postupně jedno vejce po druhém střídavě s cukrem a vanilkovým cukrem. Nakonec vmícháme strouhané ořechy.
-
3
Nachystáme plech o rozměrech 35x20 centimetrů, vymažeme ho tukem a vysypeme hladkou moukou. Vlijeme na něj těsto a pečlivě uhladíme.
-
4
Připravíme višně, které osušíme, rozkrájíme na poloviny, odstraníme z nich pecky a poklademe jimi hustě těsto vylité na plechu. Višně zasypeme strouhanou hořkou čokoládou, kterou jsme předtím nastrouhali.
-
5
Předehřejeme troubu na 180 °C a pečeme 30 minut. Hotový moučník vyjmeme z trouby a počkáme, než na plechu vychladne.
-
6
Mezitím připravíme polevu. Čokoládu nasekáme na drobné kousky. Do středně velkého hrnce vlijeme mléko a vložíme změklé máslo. Mícháme a počkáme, než směs přijde k varu. Přidáme do ní kakaový prášek a promícháváme, aby se vytvořila hladká hmota. Polevou přelijeme vychladlou buchtu a uhladíme povrch. Na chladnějším místě, ovšem ne v ledničce, necháme asi 2-3 hodiny vychladnout. Těsně předtím, než budeme moučník servírovat, ho rozkrájíme na kostky o rozměrech 5x5 centimetrů.