Velikonoční nádivka s uzeným a zeleninou
Suroviny
- 170 g Kapusta kadeřavá
- 300 g Králičí maso
- 200 g Mrkev kořen
- 200 g Uzené maso vařené
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 6 ks Vejce slepičí
- 4 ks Žemle tuková
- 4 dl Mléko plnotučné
- 5 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Strouhanka
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Kerblík
- 1 polévková lžíce Popenec
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 690 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 136 g
- Sodík 344 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 346.2 mg
- Draslík 514.6 mg
- Vláknina 4354.3 mg
- Vitamín A 4354.3 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 46.2 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 509.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pečené maso z králíka nakrájíme na kostičky, vařené uzené maso nahrubo pomeleme na masovém strojku a oba druhy masa dáme do mísy. Housky nebo žemle pokrájíme na kostky, dáme je do druhé mísy, zalijeme a mlékem.
-
2
Mrkev oloupeme, omyjeme, rozkrájíme na čtvrtky. Společně s omytými listy kapusty krátce povaříme v 5 dl vody. Vaříme asi 8 minut, zeleninu vyjmeme, necháme okapat, nadrobno ji pokrájíme a přidáme k masu. Omyjeme pažitku, lístky popence (bylinka) s kerblíkem drobně pokrájíme a přiložíme k masu. Přidáme ještě rohlíky, které jsme vymačkali z přebytečného mléka, 6 žloutků, sůl podle chuti, pepř a nádivku důkladně promícháme. 6 bílků vyšleháme na tuhý sníh, který zapracujeme do nádivky.
-
3
Zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou, nádivku vyklopíme do mísy, zarovnáme a dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 190°C přibližně 35-40 minut dozlatova.
-
4
Nádivku podáváme teplou i studenou.