Staročeská cibulačka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 500 g Cibule
  • 200 g Chléb samožitný
  • 80 g Slanina vepřová
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1.4 l Bujón zlatý hovězí
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.23 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.23 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 1.5 polévková lžíce Pažitka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1228 kcal
  • Sacharidy 67 g
  • Tuky 91 g
  • Sodík 53805 mg
  • Bílkoviny 30 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 132.7 mg
  • Draslík 222.4 mg
  • Vláknina 4243.4 mg
  • Vitamín A 4243.4 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.5 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme pažitku a drobně ji pokrájíme. Chleba nakrájíme na kostičky a nasucho je v teflonové pánvi osmažíme dozlatova.

  • 2

    Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na kostičky.

  • 3

    V hrnci rozpálíme sádlo s máslem, přidáme slaninu. Když je slanina dorůžova osmažená, přidáme cibuli, kterou osmažíme dozlatova, přisypeme hladkou mouku, promícháme a krátce cibuli s moukou osmažíme. Dáváme pozor, aby se nám nic nezačalo připalovat. Za stálého míchání pomalu přiléváme chladný hovězí bujon (nebo vývar z kostí). Mícháme tak dlouho, abychom neměli žádné hrudky. Pomalu vaříme asi 30 minut.

  • 4

    Do polévky nakonec zamícháme 2 mírně rozšlehaná vejce, povaříme je asi 1-2 minuty, přilijeme 1 dl smetany, polévku dochutíme solí, pepřem.

  • 5

    Polévku nalijeme do talířů, ozdobíme pažitkou. K polévce podáváme v misce osmažený chleba.

Komentáře k receptu