Valašská kyselica s houbami a klobásou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Brambory
  • 500 g Zelí kysané
  • 80 g Slanina vepřová
  • 240 g Klobása ostravská
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Majoránka
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 1.4 l Voda pitná
  • 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 4 polévková lžíce Houby sušené
  • 0.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 440 kcal
  • Sacharidy 15 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 482 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 54.9 mg
  • Draslík 431.6 mg
  • Vláknina 7214.4 mg
  • Vitamín A 7214.4 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.7 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušené houby promyjeme, dáme do misky, zalijeme 2-3 dl vody a necháme namočené 30 minut. Oloupeme a omyjeme brambory, pokrájíme je na kostky, dáme do kastrolu, zalijeme 5 dl vody, přimícháme sůl a kmín. Vaříme asi 10-12 minut.

  • 2

    Kysané zelí dáme do síta a propláchneme pod tekoucí vodou. Dáme je do hrnce, zalijeme vodou (6 dl), přidáme scezené houby, bobkový list, nové koření, celý pepř, majoránku a pomalu vaříme asi 10-15 minut.

  • 3

    K zelí přilijeme povařené brambory i s vodou a společně vaříme dalších 10 minut. Mezitím nakrájíme slaninu na kostičky, paprikovou pikantní klobásu na kolečka.

  • 4

    V pánvi rozpustíme slaninu, přidáme k ní klobásu a krátce osmažíme. Pak klobásu se slaninou vložíme do polévky a pomalu vaříme asi 5 minut.

  • 5

    Do misky nalijeme 1.5 dl smetany, přidáme 0.5 lžíce hladké mouky, směs rozmixujeme dohladka a přimícháme do polévky. Krátce povaříme, případně dochutíme solí a podáváme.

Komentáře k receptu