Valašská kyselica s houbami a klobásou
Suroviny
- 250 g Brambory
- 500 g Zelí kysané
- 80 g Slanina vepřová
- 240 g Klobása ostravská
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Majoránka
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1.4 l Voda pitná
- 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 4 polévková lžíce Houby sušené
- 0.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 440 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 36 g
- Sodík 482 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 54.9 mg
- Draslík 431.6 mg
- Vláknina 7214.4 mg
- Vitamín A 7214.4 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.7 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené houby promyjeme, dáme do misky, zalijeme 2-3 dl vody a necháme namočené 30 minut. Oloupeme a omyjeme brambory, pokrájíme je na kostky, dáme do kastrolu, zalijeme 5 dl vody, přimícháme sůl a kmín. Vaříme asi 10-12 minut.
-
2
Kysané zelí dáme do síta a propláchneme pod tekoucí vodou. Dáme je do hrnce, zalijeme vodou (6 dl), přidáme scezené houby, bobkový list, nové koření, celý pepř, majoránku a pomalu vaříme asi 10-15 minut.
-
3
K zelí přilijeme povařené brambory i s vodou a společně vaříme dalších 10 minut. Mezitím nakrájíme slaninu na kostičky, paprikovou pikantní klobásu na kolečka.
-
4
V pánvi rozpustíme slaninu, přidáme k ní klobásu a krátce osmažíme. Pak klobásu se slaninou vložíme do polévky a pomalu vaříme asi 5 minut.
-
5
Do misky nalijeme 1.5 dl smetany, přidáme 0.5 lžíce hladké mouky, směs rozmixujeme dohladka a přimícháme do polévky. Krátce povaříme, případně dochutíme solí a podáváme.