Skopová kýta po lovecku
Suroviny
- 50 g Cibule
- 750 g Skopová kýta
- 50 g Slanina vepřová
- 5 g Sůl
- 100 g Tuk
- 3 g Pepř černý mletý
- 10 g Cukr krupice
- 150 g Zelenina kořenová
- 2 g Tymián sušený
- 3 g Jalovec
- 20 g Mouka pšeničná hladká
- 80 g Protlak rajčatový
- 150 ml Víno červené
- 20 ml Ocet vinný
- 1 ks Citrony
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 6 ks Pepř černý celý
- 6 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 712 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 48 g
- Sodík 530 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 30.6 mg
- Draslík 718.8 mg
- Vláknina 29543.9 mg
- Vitamín A 29543.9 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.5 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso očistíme, omyjeme, prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme a prudce opečeme na tuku. Maso vyjmeme a na výpeku osmahneme nakrájenou cibuli a nakrájenou zeleninu, dáme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Pak přilijeme vodu, rozšleháme, vložíme jalovec a ostatní koření, kousek pokrájeného citronu, trochu octa, protlak, maso. Za občasného obracení a polévání šťávou dusíme
-
2
doměkka. Před koncem přilijeme víno. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme jíškou, přecedíme přes síto, dokořeníme podle chuti citronovou šťávou a cukrem.