Bramborovo-krupkové řízky
Suroviny
- 160 g Brambory
- 125 g Krupky trhané
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Hořčice
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 9 dl Voda pitná
- 0.11 dl Olej slunečnicový
- 7 polévková lžíce Strouhanka
- 4 polévková lžíce Mouka polohrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 254 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 7 g
- Sodík 468 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 122.7 mg
- Draslík 336.9 mg
- Vláknina 3100.5 mg
- Vitamín A 3100.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.3 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dobře promyjeme malé trhané krupky. Dáme je do rendlíku, zalijeme 4 dl vody a vaříme je doměkka s 0,5 lžičkou soli přibližně 40 minut. Uvařené scedíme a necháme okapat. Dáme je do mísy, přidáme k nim prolisovaný česnek.
-
2
Omyjeme brambory, dáme do hrnce, zalijeme 5 dl vody a uvaříme je ve slupce. Vaříme je přibližně 25 minut, pak je scedíme, oloupeme a nastrouháme. Přidáme je ke krupkám. Ještě doložíme 1 rozšlehané vejce, pepř, sůl podle chuti, 2-3 lžíce strouhanky a dobře promícháme. Těstíčko na řízky by melo být tužší. Utvoříme obdélníkové řízky, vysoké asi 2 cm. Obalíme je v trojobalu: polohrubá mouka + rozšlehané vajíčko s hořčicí + 4 lžíce strouhanky. Řízky usmažíme dozlatova v pánvi na rozpáleném oleji. Podáváme je teplé.