Šumajstr - kaše z krup a hrachu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Chléb samožitný
  • 50 g Vepřové škvarky
  • 200 g Hrách
  • 100 g Kroupy ječné
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 4 ks Okurky nakládané
  • 4 ks Šalotka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 3 stroužek Česnek
  • 1.3 l Voda pitná
  • 0.27 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 677 kcal
  • Sacharidy 125 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 4200 mg
  • Bílkoviny 34 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 0.8 mg
  • Draslík 665.9 mg
  • Vláknina 13558.8 mg
  • Vitamín A 13558.8 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.3 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Namočíme 200 g dobře promytého hrachu, zalijeme ho 6 dl vody a necháme ho minimálně 12 hodin namočený. Druhý den vodu slijeme, hrách zalijeme 4 dl čisté vody. Hrách vaříme doměkka pomalu 1-1,5 hodiny.

  • 2

    Dobře promyjeme 100 g velkých krup, dáme je do menšího hrnce, zalijeme 3 dl vody a pomalu je vaříme přibližně 1 hodinu. Uvařené kroupy a hrách scedíme, necháme v sítu okapat, dáme do mísy a promícháme. Očištěný česnek prolisujeme a přidáme k hrachu. Směs ochutíme solí, pepřem a majoránkou.

  • 3

    Šalotku očistíme a pokrájíme nadrobno. V pánvi si rozpálíme sádlo, na němž zpěníme šalotku. Přidáme nadrobno pokrájené škvarky a krátce je prosmažíme i se šalotkou dozlatova.

  • 4

    Kroupovo-hrachovou kaši rozdělíme na talíře, polijeme sádlem se škvarkami a šalotkou. Podáváme ji se sladkokyselou okurkou a chlebem.

Komentáře k receptu