Šumajstr - kaše z krup a hrachu
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 677 kcal
- Sacharidy 125 g
- Tuky 6 g
- Sodík 4200 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 0.8 mg
- Draslík 665.9 mg
- Vláknina 13558.8 mg
- Vitamín A 13558.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Namočíme 200 g dobře promytého hrachu, zalijeme ho 6 dl vody a necháme ho minimálně 12 hodin namočený. Druhý den vodu slijeme, hrách zalijeme 4 dl čisté vody. Hrách vaříme doměkka pomalu 1-1,5 hodiny.
-
2
Dobře promyjeme 100 g velkých krup, dáme je do menšího hrnce, zalijeme 3 dl vody a pomalu je vaříme přibližně 1 hodinu. Uvařené kroupy a hrách scedíme, necháme v sítu okapat, dáme do mísy a promícháme. Očištěný česnek prolisujeme a přidáme k hrachu. Směs ochutíme solí, pepřem a majoránkou.
-
3
Šalotku očistíme a pokrájíme nadrobno. V pánvi si rozpálíme sádlo, na němž zpěníme šalotku. Přidáme nadrobno pokrájené škvarky a krátce je prosmažíme i se šalotkou dozlatova.
-
4
Kroupovo-hrachovou kaši rozdělíme na talíře, polijeme sádlem se škvarkami a šalotkou. Podáváme ji se sladkokyselou okurkou a chlebem.