Bramborová kaše s hrachem a uzeným
Suroviny
- 50 g Brambory
- 210 g Zelí kysané
- 250 g Vepřový bok uzený
- 25 g Hrách žlutý předvařený
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 2 ks Cibule
- 2.5 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Kerblík
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 250 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 18 g
- Sodík 1069 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 41.4 mg
- Draslík 547.8 mg
- Vláknina 4909 mg
- Vitamín A 4909 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.6 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Předvařený hrách dáme do malého rendlíku, zalijeme 2.5 dl vody a pomalu ho uvaříme přibližně 30 minut. Omyjeme a oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky, Zalijeme je 3/4 litrem vody, přidáme 1 lžičku soli, 0.5 lžičky kmínu a uvaříme doměkka (vaříme je 20-25 minut).
-
2
Očistíme a nadrobno nakrájíme cibuli. Uvařený hrách i brambory scedíme. Vodu z brambor zachytíme. Uvařený uzený bůček nakrájíme na kostky. Omytý kerblík nakrájíme nadrobno.
-
3
Na masovém mlýnku pomeleme nahrubo uzený bůček, pak pomeleme najemno brambory s hráškem. Brambory s hráškem dáme do mísy.
-
4
V pánvi rozpálíme máslo, na kterém zpěníme dorůžova cibuli, přidáme bůček, promícháme a osmažíme s cibulí dozlatova. Pak směs přimícháme k bramborám s hráškem. Kaši, pokud je velmi hustá, zředíme 0.5-1 dl vody z brambor a dochutíme solí a pepřem.
-
5
Porce kaše rozdělíme na talíře a posypeme kerblíkem. Ke kaši podáváme kysané zelí.