Hrachová kaše s mlékem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Slanina vepřová
  • 320 g Hrách žlutý
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1.5 kávová lžička Majoránka
  • 2 ks Cibule
  • 3 stroužek Česnek
  • 2.5 dl Mléko plnotučné
  • 8 dl Voda pitná
  • 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 498 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 371 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 28.9 mg
  • Draslík 135.4 mg
  • Vláknina 2159.8 mg
  • Vitamín A 2159.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.1 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 396.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme 2 cibule a 3 stroužky česneku, který prolisujeme. Slaninu nakrájíme na kostičky.

  • 2

    Loupaný žlutý půlený hrách (320 g) promyjeme v sítu pod tekoucí vodou, dáme do hrnce, zalijeme přibližně 8 dl vody, přidáme očištěnou celou cibuli, 1 stroužek česneku a pomalu při mírné teplotě hrách uvaříme doměkka. Nemícháme, vaříme asi 1.5 hodiny.

  • 3

    Z vařeného hrachu vyjmeme česnek s cibulí.

  • 4

    V pánvi rozpustíme slaninu a usmažíme ji dozlatova. Pak ji z pánve vyjmeme a odložíme do misky. Ke zbylému omastku přidáme 0.5 lžíce másla, na něm osmažíme dozlatova 1 nadrobno pokrájenou cibuli.

  • 5

    V druhé pánvi rozehřejeme máslo, na něj přimícháme 1 lžíci hladké mouky a usmažíme světlou jíšku. Zředíme ji mlékem a pořádně rozmícháme, abychom neměli žádné hrudky (případně rozmixujeme).

  • 6

    Do uvařeného hrachu za stálého míchání přidáme jíšku, majoránku, sůl podle chuti, rozetřený česnek. Kaši stále mícháme a krátce, asi 2 minuty, povaříme.

  • 7

    Kaši rozdělíme na talíře, podáváme ji se slaninou a cibulkou.

Komentáře k receptu