Hrachová kaše s mlékem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 498 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 19 g
- Sodík 371 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 28.9 mg
- Draslík 135.4 mg
- Vláknina 2159.8 mg
- Vitamín A 2159.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 396.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme 2 cibule a 3 stroužky česneku, který prolisujeme. Slaninu nakrájíme na kostičky.
-
2
Loupaný žlutý půlený hrách (320 g) promyjeme v sítu pod tekoucí vodou, dáme do hrnce, zalijeme přibližně 8 dl vody, přidáme očištěnou celou cibuli, 1 stroužek česneku a pomalu při mírné teplotě hrách uvaříme doměkka. Nemícháme, vaříme asi 1.5 hodiny.
-
3
Z vařeného hrachu vyjmeme česnek s cibulí.
-
4
V pánvi rozpustíme slaninu a usmažíme ji dozlatova. Pak ji z pánve vyjmeme a odložíme do misky. Ke zbylému omastku přidáme 0.5 lžíce másla, na něm osmažíme dozlatova 1 nadrobno pokrájenou cibuli.
-
5
V druhé pánvi rozehřejeme máslo, na něj přimícháme 1 lžíci hladké mouky a usmažíme světlou jíšku. Zředíme ji mlékem a pořádně rozmícháme, abychom neměli žádné hrudky (případně rozmixujeme).
-
6
Do uvařeného hrachu za stálého míchání přidáme jíšku, majoránku, sůl podle chuti, rozetřený česnek. Kaši stále mícháme a krátce, asi 2 minuty, povaříme.
-
7
Kaši rozdělíme na talíře, podáváme ji se slaninou a cibulkou.