Jehněčí po staročesku
Suroviny
- 1000 g Jehněčí maso
- 5 g Sůl
- 180 g Celer bulvový
- 120 g Petržel kořen
- 150 g Mrkev kořen
- 150 g Cibule
- 40 g Máslo čerstvé
- 250 ml Smetana zakysaná 14%
- 40 ml Šťáva citrónová
- 6 ks Pepř černý celý
- 6 ks Nové koření celé
- 2 ks Bobkový list
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 583 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 91 g
- Sodík 377 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 141.3 mg
- Draslík 730.4 mg
- Vláknina 25965.3 mg
- Vitamín A 25965.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37.9 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1604 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso omyjeme a očistíme. Ve velkém hrnci uvedeme vodu k varu. Do vařící vody vložíme očištěnou, nakrájenou zeleninu, cibuli, sůl, koření, maso a vaříme doměkka. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme na nudličky. Vývar scedíme.
-
2
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme studeným přecezeným vývarem, mícháme dohladka. Povaříme, ochutíme solí a citronovou šťávou, opatrně zalijeme kysanou smetanou, necháme přejít varem a nakonec do omáčky vložíme maso.