Jablečno-hruškový páj se zázvorem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 70 g Mouka pšeničná hladká
  • 120 g Mandle
  • 40 g Zázvor nakládaný
  • 120 g Cukr třtinový
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 15 g Ořechy vlašské
  • 25 g Cukr krupice
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 120 g Cukr třtinový
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 3 ks Jablka
  • 3 ks Hrušky
  • 1 ks Cukr skořicový
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cukr skořicový
  • 1 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 667 kcal
  • Sacharidy 88 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 54 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 77 g
  • Cholesterol 93.7 mg
  • Draslík 400 mg
  • Vláknina 14170.3 mg
  • Vitamín A 14170.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.6 mg
  • Vitamín E 5.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 30.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy prosijeme 70 g hladké mouky se solí, přidáme 15 g mletých vlašských ořechů a zamícháme 25 g krupicového cukru.

  • 2

    Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a lžíci citronové šťávy. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.

  • 3

    Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

  • 4

    Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.

  • 5

    Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme a těsto položíme do pečící formy.

  • 6

    Okraje vidličkou přitiskneme o okraje formy a dáme na 10 minut do mrazničky.

  • 7

    Mezitím si připravíme druhé, mandlové těsto: do mísy dáme 120 g mletých loupaných mandlí, smícháme je s 2 lžícemi hladké mouky, 120 g třtinového cukru, 80 g měkkého másla a 1 skořicovým cukrem. Směs dobře promícháme a uhněteme. Vyválíme z něj stejnou placku, jako z prvního těsta.

  • 8

    Jablka s hruškami omyjeme a osušíme. Omyté ovoce oloupeme, rozkrájíme a zbavíme jádřinců. Nakrájíme je na plátky a poklademe je ozdobně na první připravené těsto, které jsme měli v mrazničce. Mezi hrušky a jablka rozložíme nakládaný zázvor. Vše posypeme skořicovým a třtinovým cukrem. Poklademe plátky másla a zakryjeme druhým, mandlovým těstem.

  • 9

    Koláč dáme do předem vyhřáté trouby na 190°C, zakryjeme ho pečícím papírem a pečeme 10 minut. Teplotu snížíme na 175°C a pečeme dalších 35-40 minut.

  • 10

    Upečený páj necháme vychladnout, posypeme práškovým cukrem, nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu