Košíčky s čokoládovým krémem a granátovým jablíčkem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 6.67 g Mandle
  • 3.33 g Cukr moučkový
  • 25 g Želatina
  • 170 g Čokoláda na vaření
  • 16.67 g Mouka pšeničná hladká
  • 10 g Máslo tradiční
  • 0.17 kávová lžička Citronová šťáva
  • 0.17 kávová lžička Tresť mandlová
  • 1 kávová lžička Cukr práškový s vanilkovou příchutí
  • 0.17 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 0.17 špetka Sůl
  • 2.4 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 6 dl Šťáva z granátových jablíček
  • 0.33 polévková lžíce Voda pitná
  • 0.08 polévková lžíce Citronová kůra
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 522 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 66 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 100.3 mg
  • Draslík 223.7 mg
  • Vláknina 4060.3 mg
  • Vitamín A 4060.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Košíčky z mandlového těsta [41441]:

  • 2

    Do větší mísy prosejeme 100 g hladké mouky, přidáme 40 g pomletých loupaných mandlí, 1 špetku soli a 20 g moučkového cukru.

  • 3

    60 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou mandlové tresti. Nakonec přimícháme 0.5 lžíci nastrouhané citronové kůry a 1 lžičku citronové šťávy. Znovu promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.

  • 4

    Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna minimálně na 30 minut uležet.

  • 5

    Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 5 mm .

  • 6

    Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na sílu přibližně 5 mm. Kulatou formičkou o průměru 8-12 cm (podle toho, jak velké chceme košíčky mít) vykrojíme kolečka, která pak vtlačíme do formiček na košíčky "tarteletky".

  • 7

    Dáme je na horký plech, zakryjeme pečícím papírem, zatížíme druhým plechem a pečeme v předehřáté troubě na 220°C 5 minut. Pak odstraníme zátěž s papírem a košíčky dopečeme při 175°C dozlatova. Pečeme přibližně 5 minut. vyjmeme je z trouby, necháme vychladnout a pomocí nože je pak opatrně vyklopíme. Můžeme si pomoci i tak, že horké formičky obrátíme dnem vzhůru a zakryjeme je na 1 minutu mokrou utěrkou. Takto se dají též lehčeji z formičky vyklopit. Košíčky naplníme až po vychladnutí.

  • 8

    Připravíme si čokoládový krém. Do rendlíku si nalijeme 2.4 dl smetany. Přivedeme ji k varu vložíme do ní rozlámanou čokoládu (170 g )a mícháme do rozpuštění. Přidáme do ní vanilkovou příchuť, 1 špetku soli, promícháme a odstavíme z plotny. Směs necháme zchladnout.

  • 9

    Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a jen chvilku ještě šleháme. Šlehačku pak opatrně zapracujeme do čokoládové směsi.

  • 10

    Na želé si do rendlíku nalijeme 6 dl šťávy z granátových jablíček, přidáme 25 g želatiny a necháme ji 10-15 minut nabobtnat. Pak ji v rendlíku ve vodní lázni ohřejeme na 60°C do úplného rozpuštění.

  • 11

    Košíčky naplníme krémem, potřeme připraveným, mírně vychlazeným želé, necháme zatuhnout a servírujeme.

Komentáře k receptu