Řecké šátečky s hrozinkami a sýrovým krémem
Suroviny
- 100 g Sýr Lučina - termizovaný
- 100 g Hrozinky
- 150 g Zelí hlávkové bílé
- 20 g Sýr matador smetanový
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Vejce slepičí
- 4 ks Cibulka jarní
- 10 plátek Těsto filo
- 0.5 l Voda pitná
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 3 polévková lžíce Sezam - semena
- 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- 0.13 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.13 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 441 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 183 g
- Sodík 145 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 90.4 mg
- Draslík 173.4 mg
- Vláknina 4918.5 mg
- Vitamín A 4918.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Tavený smetanový sýr, sýr Lučinu, smetanu, 2 lžíce kukuřičného škrobu, sůl a bílý pepř dáme do mísy a směs vyšleháme do lehkého krému. Omyjeme zlaté hrozinky a necháme je okapat, pak je zamícháme do krému. Listy sladkého zelí omyjeme a spaříme horkou vodou, pak vykrojíme tvrdý střed, listy poskládáme na sebe a nakrájíme na pruhy široké asi 3-4 cm.
-
2
Očištěnou a omytou jarní cibulku pokrájíme nadrobno. V pánvi na rozpáleném másle cibulku zpěníme.
-
3
Na vál si rozložíme plátky těsta Filo. Jeden plát těsta potřeme rozpuštěným máslem a zakryjeme ho druhým plátem těsta. Ostatní těsto než ho zpracujeme zakryjeme vlhkou utěrkou, aby nám neoschlo. Slepené pláty rozkrojíme na 3 dlouhé pruhy.
-
4
Na spodní konec jednoho pruhu dáme lžíci několik plátků zelného listu, na ně položíme lžíci cibule a lžíci sýrového krému. Spodní konec těsta přehneme přes náplň tak, že si utvoříme šáteček. Rádýlkem ho odkrojíme od pruhu těsta. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a přitiskneme je k sobě.
-
5
Takto zpracujeme i ostatní šátečky. Položíme je na plech s pečícím papírem tak, že spojení těsta bude vespod.
-
6
Šátečky potřeme zbylým máslem, posypeme sezamovými semínky a upečeme je v předehřáté troubě na 190°C. Pečeme je 15-20 minut dozlatova a podáváme ihned horké.