Česká hrachovka s párkem
Suroviny
- 400 g Hrách žlutý předvařený
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 8 ks Párky Frankfurtské
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový květ
- 4 stroužek Česnek
- 1.5 l Vývar zeleninový
- 2.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 793 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 130 g
- Sodík 1817 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 56.8 mg
- Draslík 581.2 mg
- Vláknina 10509 mg
- Vitamín A 10509 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.3 mg
- Vitamín E 4.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli a mrkev pokrájíme na větší kousky, česnek oloupeme, stonek řapíkatého celeru pokrájíme, vše nasekáme v robotu. Na středním ohni pak směsku osmahneme, aby zelenina byla měkká, ale ne hnědá, to znamená přibližně 5 - 10 minut. Přidáme mletý muškátový květ, promícháme, přidáme žlutý předvařený hrách a znovu dobře promícháme. Pak přilijeme drůbeží nebo zeleninový vývar, přihodíme bobkové listy a opět přivedeme k varu. Ztlumíme oheň, hrnec přikryjeme a vaříme, dokud není hrách měkký a polévka hustá, přibližně hodinu. Není-li hrách ještě měkký, ale polévka už zhoustla, zředíme ji vývarem. Dochutíme solí a pepřem. Nakonec v polévce prohřejeme nakrájené frankfurtské párky.