Křehký koláč s batáty a pomerančem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 120 g Máslo čerstvé
  • 300 g Sýr Lučina - termizovaný
  • 120 g Cukr krupice
  • 420 g Brambory sladké (Batáty)
  • 140 g Mouka pšeničná hladká
  • 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
  • 1 kávová lžička Ocet vinný
  • 2 ks Pomeranče
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr skořicový
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 2 špetka Hřebíček mletý
  • 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 8 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Vaječný žloutek slepičí
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 1 polévková lžíce Likér pomerančový
  • 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 837 kcal
  • Sacharidy 63 g
  • Tuky 59 g
  • Sodík 128 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 44 g
  • Cholesterol 262.3 mg
  • Draslík 350.4 mg
  • Vláknina 6015.7 mg
  • Vitamín A 6015.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 44.1 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 30.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si těsto na křehký koláčový korpus. Omyjeme a osušíme pomeranč a kůru jemně nastrouháme. Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme, pak přimícháme vyšlehaný žloutek, 1 lžíci pomerančové kůry, 1 lžičku octa a 2 lžíce studené vody.

  • 2

    Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

  • 3

    Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).

  • 4

    Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pomocí pečícího papíru těsto lehce přeneseme do koláčové formy. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy. Připravený koláč dáme na 30 minut do chladničky.

  • 5

    Batáty oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Dáme je do hrnce, zalijeme 7-8 dl vody a uvaříme je doměkka. Vaříme je 20 minut. Uvařené batáty scedíme, dáme do mísy, rozmačkáme je na kaši, přidáme 1 špetku soli, 120 g krupicového cukru, 2 předem rozšlehaná vejce, skořicový cukr, 0.5 lžičky zázvoru, 2 špetky mletého hřebíčku, 2 špetky muškátového oříšku 2 lžíce rozehřátého másla, 300 g Lučiny, 2 dl smetany a 1 lžíci vaječného likéru. Vše vyšleháme na lehký krém.

  • 6

    Batátový krém dáme na připravený korpus, uhladíme a dáme do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 175 °C a pečeme dalších 35-40 minut.

  • 7

    Vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickým šlehačem do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, 1 lžíci pomerančového likéru a ještě chvilku šleháme.

  • 8

    Omyjeme a oloupeme pomeranče. Opatrně je sloupneme i z bílé slupky tak, aby nám zbyly jen čisté plátky dužiny. Vychladlý koláč ozdobíme šlehačkou, pomerančem a podáváme.

Komentáře k receptu