Křehký koláč s batáty a pomerančem
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
- 300 g Sýr Lučina - termizovaný
- 120 g Cukr krupice
- 420 g Brambory sladké (Batáty)
- 140 g Mouka pšeničná hladká
- 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
- 1 kávová lžička Ocet vinný
- 2 ks Pomeranče
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr skořicový
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 2 špetka Hřebíček mletý
- 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 8 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Vaječný žloutek slepičí
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 1 polévková lžíce Likér pomerančový
- 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 837 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 59 g
- Sodík 128 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 262.3 mg
- Draslík 350.4 mg
- Vláknina 6015.7 mg
- Vitamín A 6015.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 44.1 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si těsto na křehký koláčový korpus. Omyjeme a osušíme pomeranč a kůru jemně nastrouháme. Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme, pak přimícháme vyšlehaný žloutek, 1 lžíci pomerančové kůry, 1 lžičku octa a 2 lžíce studené vody.
-
2
Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
-
3
Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
-
4
Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pomocí pečícího papíru těsto lehce přeneseme do koláčové formy. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy. Připravený koláč dáme na 30 minut do chladničky.
-
5
Batáty oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Dáme je do hrnce, zalijeme 7-8 dl vody a uvaříme je doměkka. Vaříme je 20 minut. Uvařené batáty scedíme, dáme do mísy, rozmačkáme je na kaši, přidáme 1 špetku soli, 120 g krupicového cukru, 2 předem rozšlehaná vejce, skořicový cukr, 0.5 lžičky zázvoru, 2 špetky mletého hřebíčku, 2 špetky muškátového oříšku 2 lžíce rozehřátého másla, 300 g Lučiny, 2 dl smetany a 1 lžíci vaječného likéru. Vše vyšleháme na lehký krém.
-
6
Batátový krém dáme na připravený korpus, uhladíme a dáme do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 175 °C a pečeme dalších 35-40 minut.
-
7
Vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickým šlehačem do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, 1 lžíci pomerančového likéru a ještě chvilku šleháme.
-
8
Omyjeme a oloupeme pomeranče. Opatrně je sloupneme i z bílé slupky tak, aby nám zbyly jen čisté plátky dužiny. Vychladlý koláč ozdobíme šlehačkou, pomerančem a podáváme.