Polévka čočková indická s mangem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 20 g Máta
  • 200 g Čočka jedlá
  • 800 ml Vývar drůbeží
  • 2 kávová lžička Garam masala
  • 4 kávová lžička Prášek mangový
  • 2 kávová lžička Tamarindová pasta
  • 2 kávová lžička Kořeněné máslo Ghee
  • 2 ks Cibule
  • 4 ks Rajčata
  • 0.5 ks Mango
  • 1 špetka Sůl
  • 2 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 504 kcal
  • Sacharidy 47 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 700 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 47 g
  • Cholesterol 6.7 mg
  • Draslík 835.9 mg
  • Vláknina 35479 mg
  • Vitamín A 35479 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 25.4 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z cibule oloupeme slupku a naporcujeme ji na drobné kostičky. Přichystáme pánev wok a vlijeme do něj ghí, poté na něm osmahneme cibuli, až začne sklovatět.

  • 2

    Ze dvou stroužků česneku oloupeme slupku a stroužky prolisujeme v lisu na česnek. Prolisovaný česnek přidáme do woku k cibuli, vložíme ještě ostrou směs koření garam masalu a vše zalijeme drůbežím vývarem.

  • 3

    Čočku (nejlépe bílou loupanou) přebereme, dobře propláchneme studenou vodou a přidáme do polévky ve woku. Jakmile polévka začne vařit, ztlumíme plamen a ještě dováříme při mírnějším ohni asi 15 minut.

  • 4

    Rajčata spaříme, oloupeme z nich slupky, vyřízneme část, ze které vycházela stopka a dužinu krájíme asi na centimetrové kostky, ty následně vložíme do polévky. Dochutíme tamarindem a mangovým práškem.

  • 5

    Mango oloupeme, rozkrojíme na půl, vyjmeme pecku a jednu polovinu manga pokrájíme na asi 3 mm silné proužky, které vložíme do polévky, aby se v ní postupně prohřály. Polévku rozdělíme do talířů, nakonec ozdobíme lístky máty.

Komentáře k receptu