Oříškový koláč s ananasem a drobenkou
Suroviny
- 50 g Cukr třtinový
- 60 g Máslo čerstvé
- 15 g Ořechy lískové
- 15 g Ořechy vlašské
- 100 g Mouka polohrubá
- 20 g Cukr moučkový
- 120 g Marcipánová hmota surová
- 55 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Ocet vinný
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 kg Kompot ananasový
- 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Likér Maraschino (Maraska)
- 4 polévková lžíce Brusinky sušené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 643 kcal
- Sacharidy 87 g
- Tuky 32 g
- Sodík 84 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 74 g
- Cholesterol 97.7 mg
- Draslík 235.7 mg
- Vláknina 4720 mg
- Vitamín A 4720 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.5 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 34.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si křehké oříškové těsto.
-
2
Do větší mísy prosejeme 55 g hladké mouky, 15 g pomletých lískových oříšků se špetkou soli a přimícháme 20 g moučkového cukru.
-
3
Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme 2 lžíce studené vody s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou octa. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
-
4
Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
-
5
Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.
-
6
Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu.
-
7
Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu s pečícím papírem.
-
8
Na drobenku si nasypeme do misky polohrubou mouku. Přidáme třtinový cukr, sůl, 120 g marcipánu, polotuhé rozkrájené máslo a nahrubo nastrouhané vlašské ořechy. Pomocí prstů zapracujeme máslo, dokud se neutvoří hrudky.
-
9
Ananasový kompot scedíme (šťávu zachytíme a použijeme jinak). Sušené brusinky omyjeme a necháme okapat. Kousky ananasu dáme do mísy a promícháme je s ořechovým likérem a sušenými brusinkami.
-
10
Potom je rozložíme po celém povrchu koláče. Posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby na 220°C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 190°C a koláč pomalu pečeme dozlatova přibližně 35-40 minut. Ze začátku, asi 15 minut, povrch koláče zakryjeme alobalem.
-
11
Upečený koláč podáváme vychlazený.