Datlový koláč s ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 90 g Máslo čerstvé
  • 150 g Cukr krupice
  • 175 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 175 g Datle
  • 90 g Ořechy vlašské
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 175 g Cukr krupice
  • 60 g Ořechy vlašské
  • 175 ml Voda pitná
  • 60 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Káva instantní
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 663 kcal
  • Sacharidy 76 g
  • Tuky 39 g
  • Sodík 23 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 60 g
  • Cholesterol 101.8 mg
  • Draslík 302.5 mg
  • Vláknina 6832.9 mg
  • Vitamín A 6832.9 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 31 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do velké mísy dáme máslo, cukr, vejce, kávu a šleháme do pěny. Potom zamícháme mouku s práškem do pečiva.

  • 2

    Těsto zředíme vodou, vmícháme datle a ořechy. Směs nalijeme do vymazané formy.

  • 3

    Pečeme 45-50 minut v troubě předehřáté na 180 °C, až je moučník na povrchu nahnědlý a propečený.

  • 4

    Asi 5 minut před koncem pečení připravíme karamelovou omáčku: dáme do hrnce máslo a cukr a za stálého míchání mírně zahříváme, až se obě přísady rozpustí a cukr zkaramelizuje. Vmícháme smetanu, ořechy a všechno prohřejeme.

  • 5

    Koláč nakrájíme na 8 stejných čtverců, rozdělíme je na talíře a polijeme omáčkou. Ihned podáváme.

Komentáře k receptu