Datlový koláč s ořechy
Suroviny
- 90 g Máslo čerstvé
- 150 g Cukr krupice
- 175 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 175 g Datle
- 90 g Ořechy vlašské
- 125 g Máslo čerstvé
- 175 g Cukr krupice
- 60 g Ořechy vlašské
- 175 ml Voda pitná
- 60 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Káva instantní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 663 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 39 g
- Sodík 23 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 60 g
- Cholesterol 101.8 mg
- Draslík 302.5 mg
- Vláknina 6832.9 mg
- Vitamín A 6832.9 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do velké mísy dáme máslo, cukr, vejce, kávu a šleháme do pěny. Potom zamícháme mouku s práškem do pečiva.
-
2
Těsto zředíme vodou, vmícháme datle a ořechy. Směs nalijeme do vymazané formy.
-
3
Pečeme 45-50 minut v troubě předehřáté na 180 °C, až je moučník na povrchu nahnědlý a propečený.
-
4
Asi 5 minut před koncem pečení připravíme karamelovou omáčku: dáme do hrnce máslo a cukr a za stálého míchání mírně zahříváme, až se obě přísady rozpustí a cukr zkaramelizuje. Vmícháme smetanu, ořechy a všechno prohřejeme.
-
5
Koláč nakrájíme na 8 stejných čtverců, rozdělíme je na talíře a polijeme omáčkou. Ihned podáváme.