Ledová bílá poleva

Publikováno: 02.11.2015
Bílé ledové polevy jsou vhodné jak na potahování dortů a rolád, tak i na mnoho dalších druhů sladkého pečiva včetně bábovek nebo vánočního cukroví.

Ledová bílá poleva se připravuje poměrně snadno a rychle. Mohou se využít na konečnou povrchovou úpravu dortů a mnoha dalších druhů sladkého pečiva, velmi často se používají na vánoční cukroví.

Základní ledová bílá poleva se může přidáním dalších ingrediencí obměňovat na mnoho jiných chutí, ale třeba i barev.

Při potahování dortu nalijeme polevu do středu a kulatým nožem ji roztíráme tak, aby stékala po stěnách, kde se pak rozetře. Na drobné pečivo se nanáší lžičkou – poleva se krouživým pohybem nechá roztéct ze středu ke krajům.

Bílé ledové polevy je potřeba zpracovat  co nejrychleji, protože rychle tuhnou.

Domácí příprava ledové polevy

Základní bílá ledová poleva

Suroviny

  • 180 gramů moučkového cukru
  • 3 až 4 lžíce horké vody
  • 1 lžička rozehřátého másla

Postup

Cukr prosejete do misky a přimícháte k němu horkou vodu i rozehřáté máslo. Směs je pak nutné třít tak dlouho, až je poleva dokonale hladká a vláčná

Citrónová ledová poleva

Při přípravě polevy s citrónovou příchutí nahradíte polovinu vody v základním receptu  citrónovou šťávou

Čokoládová ledová poleva

Do hotové polevy podle základního receptu se přimíchá 30 až 50 gramů rozehřáté čokolády a poleva se důkladně promíchá

Kávová ledová poleva

Místo vody ze základního receptu se použijí 3 lžíce horké kávy – kávu je nutné přimíchávat postupně.

Likérová ledová poleva

Část vody ze základního receptu se nahradí vybraným likérem – likér se do cukru přidává postupně

Ananasová ledová poleva

Do hotové polevy podle základního receptu se přidá několik kapek ananasové esence

 


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty