Velikonoční kynutý beránek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 652 kcal
- Sacharidy 108 g
- Tuky 23 g
- Sodík 460 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 105 g
- Cholesterol 168.9 mg
- Draslík 410.5 mg
- Vláknina 8000 mg
- Vitamín A 8000 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Droždí v misce rozetřeme s cukrem, přimícháme lžíci z dávky mouky a lžíci z dávky vlažného mléka a necháme na teple vzejít.
-
2
Do mísy vsypeme prosátou mouku, žloutek rozšlehaný ve vlažném mléce, sůl, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Těsto vypracujeme, až se nelepí, je hladké a lesklé. Přikryjeme těsto v míse utěrkou a necháme vykynout.
-
3
Vykynuté těsto na vále rozválíme na placku, z ní vykrajujeme tvořítkem malá kolečka a z nich tvoříme malé kuličky. Z kuliček na plechu vyloženém pečícím papírem skládáme beránka (podle velikosti můžeme složit jednoho nebo dva beránky). Před pečením velmi opatrně potřeme rozšlehaným vejcem a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme zhruba půl hodiny.
-
4
Upečenému beránkovi utvoříme oči z hrozinek a necháme vychladnout. Poté pomocí bílkové polevy dokreslíme beránkovi uši a kožíšek.
-
5
Bílkovou polevu připravíme utřením bílku s prosátým moučkovým cukrem, až je hmota hladká a bílá.