Čokoládový dezert s peprmintovým krémem
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
- 30 g Pistácie
- 50 g Cukr krupice
- 50 g Čokoláda mléčná
- 130 g Sušenky BeBe kakaové
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 0.8 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1.75 dl Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 3 polévková lžíce Likér peprmintový
- 4 polévková lžíce Likér čokoládový
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 559 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 40 g
- Sodík 132 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 319.1 mg
- Draslík 142.2 mg
- Vláknina 4226.3 mg
- Vitamín A 4226.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.1 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čokoládové sušenky rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžíci cukru. Pak přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu je rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. (pokud by se těsto lepilo na prsty, smočíme si je v práškovém cukru.
-
2
Pečeme v předehřáté troubě při 175°C 12-15 minut.
-
3
Do kastrolku dáme 1.75 dl citronové šťávy, kterou smícháme s 3 rozšlehanými žloutky, 1 lžicí nastrouhané citronové kůry, 50 g cukru krupice a 1 špetkou soli. Kastrolek se směsí dáme na plotnu, pomalu mícháme a zahříváme, až do doby, kdy zažne houstnout. Pak směs odstavíme z plotny.
-
4
Do kastrolku dáme želatinu, přilijeme 0.8 dl smetany a za stálého míchání při mírné teplotě zahříváme ve vodní lázni (60°C) do úplného rozpuštění želatiny. Pak přimícháme 3 lžíce peprmintového likéru, 4 lžíce čokoládového likéru, vyšlehané 4 žloutky a 50 g cukru. Za stálého šlehání želatinu se žloutky přivedeme k varu, vaříme je 30-60 sekund (podle návodu) a hned odstavíme z plotny. Pak směs chvíli mícháme do doby, kdy bude mít správnou konzistenci hustoty.
-
5
2.2 dl vychlazené smetany vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme, až bude dostatečně hustá. Postupně budeme zapracovávat šlehačku do krému, který potom navrstvíme na korpus.
-
6
Krém posypeme nastrouhanou čokoládou, ozdobíme pistáciovými oříšky a dáme do chladničky na 2-3 hodiny.
-
7
Vychlazený dezert nakrájíme a podáváme.