Čokoládový dezert s peprmintovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 52 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 70 g Máslo čerstvé
  • 30 g Pistácie
  • 50 g Cukr krupice
  • 50 g Čokoláda mléčná
  • 130 g Sušenky BeBe kakaové
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.8 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1.75 dl Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 3 polévková lžíce Likér peprmintový
  • 4 polévková lžíce Likér čokoládový
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 559 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 40 g
  • Sodík 132 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 319.1 mg
  • Draslík 142.2 mg
  • Vláknina 4226.3 mg
  • Vitamín A 4226.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15.1 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čokoládové sušenky rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžíci cukru. Pak přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu je rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. (pokud by se těsto lepilo na prsty, smočíme si je v práškovém cukru.

  • 2

    Pečeme v předehřáté troubě při 175°C 12-15 minut.

  • 3

    Do kastrolku dáme 1.75 dl citronové šťávy, kterou smícháme s 3 rozšlehanými žloutky, 1 lžicí nastrouhané citronové kůry, 50 g cukru krupice a 1 špetkou soli. Kastrolek se směsí dáme na plotnu, pomalu mícháme a zahříváme, až do doby, kdy zažne houstnout. Pak směs odstavíme z plotny.

  • 4

    Do kastrolku dáme želatinu, přilijeme 0.8 dl smetany a za stálého míchání při mírné teplotě zahříváme ve vodní lázni (60°C) do úplného rozpuštění želatiny. Pak přimícháme 3 lžíce peprmintového likéru, 4 lžíce čokoládového likéru, vyšlehané 4 žloutky a 50 g cukru. Za stálého šlehání želatinu se žloutky přivedeme k varu, vaříme je 30-60 sekund (podle návodu) a hned odstavíme z plotny. Pak směs chvíli mícháme do doby, kdy bude mít správnou konzistenci hustoty.

  • 5

    2.2 dl vychlazené smetany vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme, až bude dostatečně hustá. Postupně budeme zapracovávat šlehačku do krému, který potom navrstvíme na korpus.

  • 6

    Krém posypeme nastrouhanou čokoládou, ozdobíme pistáciovými oříšky a dáme do chladničky na 2-3 hodiny.

  • 7

    Vychlazený dezert nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu