Sýrové špagety
Suroviny
- 50 g Sýr Gouda 45%
- 50 g Sýr Parmezán
- 50 g Sýr Gruyére
- 50 g Oříšky piniové
- 400 g Špagety
- 375 ml Mléko polotučné
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 711 kcal
- Sacharidy 85 g
- Tuky 26 g
- Sodík 419 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 51.9 mg
- Draslík 155.2 mg
- Vláknina 2157.5 mg
- Vitamín A 2157.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.6 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V osolené vodě uvaříme dle návodu špagety. Po uvaření je scedíme a necháme v cedníku okapat.
-
2
Oloupeme cibuli a nakrájíme ji nadrobno. V hrnci rozpálíme máslo a osmahneme na něm cibulku až zesklovatí. Takto osmahlou cibulku zaprášíme moukou, zpěníme a podlijeme mlékem. Vše dobře promícháme. Směs dále vaříme za občasného zamíchání na mírném ohni asi 5 minut.
-
3
Sýry najemno nastrouháme, část odložíme stranou na finální posypání, většinu však nasypeme do připravené omáčky a za stálého míchání necháme roztavit. Omáčku dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
-
4
Na pánvi bez tuku si připravíme piniová jádra, která zlehka opražíme. Do sýrové omáčky vložíme špagety, promícháme a připravíme na talíře. Každou porci posypeme piniovými jádry, posypeme nastrouhaným sýrem a ozdobíme lístky tymiánu.