Jahodovo-rebarborový koláč
Suroviny
- 340 g Jahody zahradní
- 230 g Máslo čerstvé
- 230 g Cukr krupice
- 240 g Reveň (Rebarbora)
- 250 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 ks Pomeranče
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr skořicový
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 2 polévková lžíce Pomerančová kůra
- 2 polévková lžíce Malinová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 791 kcal
- Sacharidy 86 g
- Tuky 48 g
- Sodík 44 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 153.5 mg
- Draslík 275.4 mg
- Vláknina 6059.5 mg
- Vitamín A 6059.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 57.7 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 42.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do větší mísy vsypeme prosetou mouku, špetku soli. Měkké máslo nakrájíme na kousky, těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek se 2 lžícemi octa a 2 lžícemi ledové vody.
-
2
Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého promíchání s moukou, vlijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme, potom ho rukou důkladně v míse (nebo na vále) zpracujeme. Rozdělíme na dva díly, vyválíme dva válečky, každý zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladnu 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)
-
3
Nastříháme si pečicí papír velikosti formy a vyválíme plát o síle 3 mm. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.
-
4
Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečicí papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu.
-
5
Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu. Vyválíme si druhou placku.
-
6
Jahody omyjeme, necháme okapat. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na 2 cm kousky. Rebarboru v míse smícháme s 1 skořicovým cukrem, 230 g krupicového cukru, nastrouhanou pomerančovou kůrou, 2 lžicemi malinové šťávy, 1 špetkou nastrouhaného muškátového oříšku, nakonec zlehka vmícháme jahody, které jsme rozkrájeli na poloviny.
-
7
Ovocnou náplň položíme na připravenou placku, urovnáme a zakryjeme druhou plackou. Okraje k sobě přilepíme a koláč dáme do trouby, předem vyhřáté na 220°C. Na několika místech těsto propíchneme vidličkou. Pečeme 10 minut, poté snížíme teplotu na 175°C a těsto pečeme dalších 35 - 40 minut.
-
8
Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme.
-
9
Omytý a osušený pomeranč oloupeme, dílky zbavíme slupky tak, aby nám zůstala jen dužina.
-
10
Upečený koláč necháme vychladnout. Pak ho nakrájíme, ozdobíme šlehačkou, půlměsíčky pomeranče a podáváme.