Koláč s lesními borůvkami
Suroviny
- 600 g Borůvky
- 50 g Máslo čerstvé
- 230 g Máslo čerstvé
- 280 g Mouka pšeničná hladká
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr skořicový
- 1 ks Cukr skořicový
- 1 špetka Sůl
- 4 polévková lžíce Cukr třtinový
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- 0.5 polévková lžíce Pomerančová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 641 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 41 g
- Sodík 45 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 117.7 mg
- Draslík 103.6 mg
- Vláknina 5399 mg
- Vitamín A 5399 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.6 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 51.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lesní borůvky dobře omyjeme pod tekoucí vodou a necháme je odkapat.
-
2
Do větší mísy dáme prosátou mouku, špetku soli, skořicový cukr, 0.5 lžíce nastrouhané pomerančové kůry (pomeranč jsme omyli teplou vodou a osušili), přidáme máslo, které nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 2 lžícemi pomerančové šťávy a 2 lžícemi ledové vody.
-
3
Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého promíchání s moukou, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho rukou důkladně v míse, nebo na vále, zpracujeme. Rozdělíme ho na dva díly, vyválíme dva válečky, každý zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)
-
4
Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Jednu část těsta položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar koláčové formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
-
5
Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu a těsto položíme do formy, okraje vidličkou přitiskneme o okraje pečící formy.
-
6
Pak vyválíme stejným způsobem druhou placku.
-
7
Do formy na spodní těsto dáme borůvky, posypeme je skořicovým cukrem, 4 lžícemi hnědého cukru a 50 g nakrájeného másla. Borůvky zakryjeme druhým těstem a okraje obou těst k sobě přitiskneme. Horní těsto na několika místech propíchneme vidličkou.
-
8
Koláč dáme do předem vyhřáté trouby na 220 °C. Po 25 minutách snížíme teplotu na 175 °C a koláč dopečeme ještě 35-40 minut.
-
9
Koláč necháme minimálně 1 hodinu zchladnout. Pak ho rozkrájíme, posypeme 2 lžícemi práškového cukru a podáváme.