Koláč s lesními borůvkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 600 g Borůvky
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 230 g Máslo čerstvé
  • 280 g Mouka pšeničná hladká
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cukr skořicový
  • 1 ks Cukr skořicový
  • 1 špetka Sůl
  • 4 polévková lžíce Cukr třtinový
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Pomerančová šťáva
  • 0.5 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 641 kcal
  • Sacharidy 65 g
  • Tuky 41 g
  • Sodík 45 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 117.7 mg
  • Draslík 103.6 mg
  • Vláknina 5399 mg
  • Vitamín A 5399 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.6 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 51.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Lesní borůvky dobře omyjeme pod tekoucí vodou a necháme je odkapat.

  • 2

    Do větší mísy dáme prosátou mouku, špetku soli, skořicový cukr, 0.5 lžíce nastrouhané pomerančové kůry (pomeranč jsme omyli teplou vodou a osušili), přidáme máslo, které nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 2 lžícemi pomerančové šťávy a 2 lžícemi ledové vody.

  • 3

    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého promíchání s moukou, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho rukou důkladně v míse, nebo na vále, zpracujeme. Rozdělíme ho na dva díly, vyválíme dva válečky, každý zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)

  • 4

    Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Jednu část těsta položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar koláčové formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.

  • 5

    Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu a těsto položíme do formy, okraje vidličkou přitiskneme o okraje pečící formy.

  • 6

    Pak vyválíme stejným způsobem druhou placku.

  • 7

    Do formy na spodní těsto dáme borůvky, posypeme je skořicovým cukrem, 4 lžícemi hnědého cukru a 50 g nakrájeného másla. Borůvky zakryjeme druhým těstem a okraje obou těst k sobě přitiskneme. Horní těsto na několika místech propíchneme vidličkou.

  • 8

    Koláč dáme do předem vyhřáté trouby na 220 °C. Po 25 minutách snížíme teplotu na 175 °C a koláč dopečeme ještě 35-40 minut.

  • 9

    Koláč necháme minimálně 1 hodinu zchladnout. Pak ho rozkrájíme, posypeme 2 lžícemi práškového cukru a podáváme.

Komentáře k receptu