Salát s rýžovými nudlemi
Suroviny
- 225 g Nudle rýžové
- 20 g Chilli paprička sušená
- 20 g Máta
- 20 g Koriandr čerstvý
- 70 g Arašídy
- 1 kávová lžička Cukr krystal
- 2 ks Cibule
- 2 ks Chřest bílý
- 6 ks Šalotka
- 2 ks Limetka
- 1 ks Okurka salátová
- 3 ks Rajčata Cherry
- 1.5 špetka Sůl
- 2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Ocet rýžový
- 2 polévková lžíce Omáčka rybí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 605 kcal
- Sacharidy 114 g
- Tuky 13 g
- Sodík 566 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 114 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1376.4 mg
- Vláknina 13371.8 mg
- Vitamín A 13371.8 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48.3 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli nakrájíme na kolečka. V míse si pak smícháme rýžový ocet a cukr a jejich směs nalijeme na nakrájené kroužky. Cibuli takto necháme hodinu marinovat, přitom ji občas lehce promícháme. Z chřestu odkrojíme konce stonků, které by mohly být na jídlo příliš tuhé. Zbytek stonků potom nakrájíme na kousky, každý o délce asi 1,5 centimetru. Vsypeme je do hrnce s vařící osolenou vodou a provaříme asi 2 minuty. Potom horkou vodu slijeme a uvařený chřest propláchneme ve studené vodě.
-
2
Připravíme si rýžové nudle a uvaříme je podle návodu, které najdeme na jejich obalu. Jakmile z nich po uvaření slijeme vodu, nůžkami je nastříháme na krátké kousky, aby je bylo možné dobře jíst. Promícháme je s cibulovými kroužky marinovanými v octu.
-
3
Dále do směsi nudlí postupně zapracujeme uvařené kousky chřestu, jemně nasekané mátové lístky, posekaný koriandr, okurku nakrájenou na tenká kolečka, šalotku na kolečka, rajčata pokrájená na kostky a nasekané opražené arašídy. Všechno pečlivě mícháme.
-
4
Do jiné misky nalijeme limetkovou šťávu, olivový olej, rybí omáčku a jemně nasekané chilli papričky. Pečlivě smísíme a vlijeme na hotový salát, který je nejlepší podávat při pokojové teplotě.