Špenátové a bramborové noky
Suroviny
- 300 g Brambory
- 175 g Špenát listový čerstvý
- 125 g Mouka pšeničná hladká
- 2 kávová lžička Cukr třtinový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Šalotka
- 1 stroužek Česnek
- 3 dl Protlak rajčatový
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 354 kcal
- Sacharidy 70 g
- Tuky 4 g
- Sodík 251 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 92.6 mg
- Draslík 858.8 mg
- Vláknina 5860 mg
- Vitamín A 5860 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupané a nakrájené brambory na kostky vaříme ve vodě 10 minut, poté necháme okapat a rozmačkáme je.
-
2
V dalším hrnci oblanšírujeme ve vodě špenát cca 2 minuty. Necháme ho okapat a vymačkáme listy.
-
3
Na lehce pomoučněnou desku přendáme rozmačkané brambory a uděláme v nich důlek. Přidáme polovinu olivového oleje, žloutek, trochu mouky, špenát, sůl, pepř a vše vmícháme do těsta. Přidáváme mouku, až vypracujeme tuhé těsto. Rozdělíme ho na malé knedlíčky.
-
4
Noky vaříme po částech v hrnci s vroucí osolenou vodou cca 5 minut. Musí vyplavat na povrch.
-
5
Do pánve dáme zbylý olej, rozetřený česnek, pokrájené šalotky, cukr, rajčatový protlak a vaříme 15 minut.
-
6
Noky přemístíme na ohřáté talíře, přelijeme omáčkou a ihned podáváme.