Lasagne s bašemalovou omáčkou a lososem
Suroviny
- 600 g Losos obecný
- 2 g Máslo čerstvé
- 350 g Mouka pšeničná hladká
- 300 ml Mléko polotučné
- 5 ml Sůl
- 5 ml Pepř černý mletý
- 250 ml Vývar rybí
- 60 ml Sýr Čedar
- 5 ml Fenyklová semínka
- 0.5 ks Cibule
- 3 ks Vejce slepičí
- 3 ks Petržel - nať
- 1 ks Bobkový list
- 5 ks Pepř černý celý
- 1 ks Muškátový květ
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 538 kcal
- Sacharidy 70 g
- Tuky 14 g
- Sodík 643 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 190.6 mg
- Draslík 868.3 mg
- Vláknina 19689.5 mg
- Vitamín A 19689.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.2 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Smícháme mouku, špetku soli a vejce. Těsto zpracujeme, poté necháme 30 minut odpočívat. Následně vyválíme na tenké plátky lasagne.
-
2
Těstoviny s vodou ohřejeme 1 minutu, přidáme špetku soli. Po vyjmutí těstoviny poskládáme na utěrku, aby oschly, nesmějí se však překrývat. Lososa vykostíme a nakrájíme na tenké pruhy.
-
3
V hrnci smícháme dohromady mléko, nadrobno rozkrájenou cibuli, muškátový květ, stonky petržele, zrnka celého pepře a bobkový list, poté pozvolna přivedeme k varu. Na mírném ohni necháme vařit zhruba 10 minut.
-
4
Na pánvi rozpustíme máslo, smícháme s moukou a za stálého míchání povaříme zhruba 10 minut. Po uvaření přilijeme do směsi mléko.
-
5
Omáčku pozvolna zahříváme a stále mícháme, dokud se nezačne vařit. Nadále na mírném mírném ohni lehce vaříme ještě 3 minuty. Dochutíme solí a pepřem.
-
6
Dno zapékací mísy vymažeme máslem a poklademe plátky lasagní, na které nalijeme omáčku, zasypeme fenyklovými semínky, přidáme lososa, podle chuti osolíme a opepříme. Tento proces dále střídáme, až položíme poslední plátek lasagne. Celou mísu zalijeme rybím vývarem a posypeme sýrem.
-
7
Troubu předehřejeme na 200°C a pečeme zhruba 30 minut, dokud se vývar téměř nevypaří. Sýr by se měl zbarvit do zlatohněda. Podáváme horké.