Čerstvé těstoviny s plísňovým sýrem
Suroviny
- 115 g Meruňky
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 115 g Sýr Niva (Rokfór)
- 55 g Oříšky piniové
- 50 ml Mléko polotučné
- 15 ml Olej olivový
- 3 ml Sůl
- 100 ml Voda pitná
- 3 ml Pepř černý mletý
- 300 ml Smetana čerstvá ke šlehání
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 5 ks Vejce slepičí
- 0.5 ks Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 719 kcal
- Sacharidy 68 g
- Tuky 33 g
- Sodík 535 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 343.1 mg
- Draslík 265.5 mg
- Vláknina 7468.3 mg
- Vitamín A 7468.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.9 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku smícháme v míse dohromady se špetkou soli a vejci, vypracujeme na měkké těsto.
-
2
Těsto nakrájíme na čtvrtiny, každou z nich stlačíme dlaní, posypeme moukou a řádně vyválíme na tenké placky, které často moučníme. Těsto nakrájíme na nudle. Posypeme je moukou a dáme stranou na 2 hodiny usušit.
-
3
V hrnci smícháme dohromady 100 ml vody a olivový olej a směs uvedeme do bodu varu a přidáme těstoviny. Vaříme zhruba 3 minuty, občas je zamícháme vidličkou. Průběžně kontrolujeme, aby se těstoviny nerozvařily. Těstoviny scedíme a opláchneme pod studenou tekoucí vodou, aby se neslepily.
-
4
Plísňový sýr rozdrobíme pomocí polévkové lžíce a dáme stranou. Meruňky nakrájíme na tenké proužky a taktéž je dáme stranou.
-
5
Na pánvi rozehřejeme smetanu. Přidáme rozdrobený plísňový sýr a zalijeme mlékem. Omáčku mícháme, dokud není hladká. Posléze rozmixujeme v mixéru.
-
6
Do horké omáčky vmícháme těstoviny a meruňky. Podle chuti ještě na závěr dochutíme solí či pepřem.
-
7
Těstoviny s omáčkou zamícháme 2 vidličkami. Odstavíme a přidáme piniová semínka a vmícháme žloutky. Vzniklou směs důkladně zamícháme. Ozdobíme nadrobno nakrájenou pažitkou a podáváme.