Zapečené těstoviny au gratin
Suroviny
- 50 g Slanina vepřová
- 250 g Hovězí maso mleté
- 250 g Cannelloni
- 150 g Špenát mražený
- 70 g Protlak rajčatový
- 30 ml Sýr Parmezán
- 6 ml Sůl
- 6 ml Pepř černý mletý
- 15 ml Olej rostlinný
- 375 ml Masový vývar
- 15 ml Smetana ke šlehání 30%
- 15 ml Mouka pšeničná hladká
- 2 ks Cibule
- 1 ks Máslo čerstvé
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Majoránka
- 1 ks Česnek
- 1 ks Bazalka
- 1 ks Sýr Čedar
- 1 ks Oregano sušené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 890 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 77 g
- Sodík 1032 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 214.9 mg
- Draslík 543.1 mg
- Vláknina 10797.5 mg
- Vitamín A 10797.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.5 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 78.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
1 stroužek česneku a 1 cibuli si oloupeme a nakrájíme. Česnek a cibuli na mírně rozpáleném oleji opékáme, dokud nejsou měkké, občas promícháme. Do směsi přidáme rozmražený špenát a za stálého míchání opékáme okolo 2 minut. Vzniklou směs vylijeme do mísy a odložíme stranou.
-
2
Na pánvi rozpustíme 1 lžíci másla, a smažíme mleté hovězí dokud nezhnědně. Maso společně s parmazánem, smetanou a vejcem přidáme ke špenátové směsi a důkladně zamícháme. Podle chuti opepříme, osolíme a přidáme nakrájené sušené oregano.
-
3
Do válečků cannelloni postupně dáváme náplň, dokud nejsou naplněné všechny.
-
4
Na pánvi s rozpáleným olivovým olejem opečeme na kostičky nakrájenou slaninu. Zbylou cibuli a stroužek česneku oloupeme a nakrájíme a přidáme ke slanině a smažíme, dokud nezměknou. Směs poprášíme 1 lžící hladké mouky a za stálého míchání opékáme ještě minutu.
-
5
Do směsi na pánvi vmícháme rajčatový protlak, posléze přidáme nakrájenou bazalku, majoránku a podle chuti osolíme a opepříme. Přilijeme masový vývar a vaříme na mírném ohni 10 minut, občas zamícháme.
-
6
Do vymazané zapékací mísy nalijeme trochu rajské omáčky. Na omáčku položíme rolky cannelloni a zalijeme zbývající omáčkou.
-
7
Zapékací mísu zasypeme nastrouhaným čedarem a vyskládáme jemnými plátky másla. Zapečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 30 minut. Canneloni vyndáme, jakmile se na nich vytvoří bubliny. Podáváme ihned zatepla.