Základní hnědá omáčka s vínem
Suroviny
- 100 g Cibule
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 30 g Slanina vepřová
- 500 g Hovězí maso přední
- 1 g Pepř černý celý
- 20 g Solamyl - bramborový škrob
- 250 ml Víno bílé
- 400 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Bobkový list
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 2 kávová lžička Protlak rajčatový
- 1 ks Celer bulvový
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Petržel kořen
- 1 špetka Sůl
- 1 stroužek Česnek
- 1.5 kg Kosti hovězí řídké
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1257 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 209 g
- Sodík 1397 mg
- Bílkoviny 115 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 300.1 mg
- Draslík 1694.9 mg
- Vláknina 12112.6 mg
- Vitamín A 12112.6 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 88.2 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve velkém hrnci zahřejeme olej, přisypeme kosti a nakrájenou slaninu a maso, opečeme a osolíme, ihned zalijeme trochou vody a mícháme.
-
2
Zeleninu na polévku očistíme a nakrájíme na malé kousky, to samé uděláme s česnekem a cibulí. Zeleninu vmícháme do hrnce.
-
3
Poprášíme moukou a opékáme, směs stále mícháme, tak aby se nepřipálila. Přilijeme víno ( 200ml ) a protlak, ochutíme tymiánem, pepřem, petrželkou, bobkovým listem a celerovou natí, zalijeme zbylou vodou.
-
4
Takto vaříme zhruba dvě hodiny.
-
5
Poté omáčku zbavíme koření a propasírujeme.
-
6
Nakonec omáčku dolijeme zbylým vínem, smíchaným s moučkou a dochutíme.