Kuskus královský
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 500 g Kuskus
- 350 g Dýně
- 175 g Hrozinky
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Koriandr mletý
- 1 kávová lžička Koriandr čerstvý
- 2 kávová lžička Kmín mletý
- 1 ks Citrony
- 3 ks Cuketa
- 3 ks Mrkev kořen
- 2 ks Skořice celá
- 1 špetka Šafrán
- 1.25 l Vývar zeleninový
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 822 kcal
- Sacharidy 111 g
- Tuky 376 g
- Sodík 1118 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 104 g
- Cholesterol 15.8 mg
- Draslík 777.9 mg
- Vláknina 33642.8 mg
- Vitamín A 33642.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.3 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na kousky pokrájíme cukety a mrkve - cca 7 cm velké a podélně je překrojíme na poloviny.
-
2
Dýni očistíme a odstraníme jadérka. Oloupeme a pokrájíme na kousky stejně velké jako mrkev a cukety.
-
3
Do pánve nalijeme vývar a přidáme šafrán, skořici, kmín, koriandr a mrkev. Přivedeme k varu, sebereme pěnu a přidáme olivový olej. Povaříme 15 minut. Přidáme citronovou šťávu a kůru s medem, dýní a cuketou. Osolíme, opepříme, přivedeme k varu a dalších 10 minut povaříme.
-
4
Dle návodu na balíčku namočíme kuskus. Poté přendáme na velký cedník vyložený plátýnkem a umístíme nad pánev se zeleninou. Přikryjeme a necháme v páře uvařit dle návodu. Vmícháme máslo.
-
5
Na ohřátý talíř navršíme kuskus, necháme okapat zeleninu a vývar, skořici, citronovou kůru uschováme. Zeleninu narovnáme na kuskus. Navrch dáme hrozinky a přelijeme 6 lžícemi uschovaného vývaru. Udržujeme teplé.
-
6
Zbylý vývar povaříme 5 minut. Odstraníme citronovou kůru a skořici. Ozdobíme koriandrem a ihned podáváme s omáčkou zvlášť.