Kuskus královský

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 60 g Máslo čerstvé
  • 500 g Kuskus
  • 350 g Dýně
  • 175 g Hrozinky
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Koriandr mletý
  • 1 kávová lžička Koriandr čerstvý
  • 2 kávová lžička Kmín mletý
  • 1 ks Citrony
  • 3 ks Cuketa
  • 3 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Skořice celá
  • 1 špetka Šafrán
  • 1.25 l Vývar zeleninový
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 822 kcal
  • Sacharidy 111 g
  • Tuky 376 g
  • Sodík 1118 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 104 g
  • Cholesterol 15.8 mg
  • Draslík 777.9 mg
  • Vláknina 33642.8 mg
  • Vitamín A 33642.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 35.3 mg
  • Vitamín E 2.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na kousky pokrájíme cukety a mrkve - cca 7 cm velké a podélně je překrojíme na poloviny.

  • 2

    Dýni očistíme a odstraníme jadérka. Oloupeme a pokrájíme na kousky stejně velké jako mrkev a cukety.

  • 3

    Do pánve nalijeme vývar a přidáme šafrán, skořici, kmín, koriandr a mrkev. Přivedeme k varu, sebereme pěnu a přidáme olivový olej. Povaříme 15 minut. Přidáme citronovou šťávu a kůru s medem, dýní a cuketou. Osolíme, opepříme, přivedeme k varu a dalších 10 minut povaříme.

  • 4

    Dle návodu na balíčku namočíme kuskus. Poté přendáme na velký cedník vyložený plátýnkem a umístíme nad pánev se zeleninou. Přikryjeme a necháme v páře uvařit dle návodu. Vmícháme máslo.

  • 5

    Na ohřátý talíř navršíme kuskus, necháme okapat zeleninu a vývar, skořici, citronovou kůru uschováme. Zeleninu narovnáme na kuskus. Navrch dáme hrozinky a přelijeme 6 lžícemi uschovaného vývaru. Udržujeme teplé.

  • 6

    Zbylý vývar povaříme 5 minut. Odstraníme citronovou kůru a skořici. Ozdobíme koriandrem a ihned podáváme s omáčkou zvlášť.

Komentáře k receptu