Kuře na červeném víně se žampiony
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
- 250 g Hlíva ústřičná
- 3 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 4 ks Bageta
- 0.5 ks Celer bulvový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Petržel kořen
- 7.5 dl Víno červené
- 1.5 dl Vývar drůbeží
- 1.5 kg Kuře
- 1.5 polévková lžíce Cukr třtinový
- 0.56 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.26 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1588 kcal
- Sacharidy 133 g
- Tuky 131 g
- Sodík 2297 mg
- Bílkoviny 86 g
- Uhlovodany 128 g
- Cholesterol 241.3 mg
- Draslík 1413.1 mg
- Vláknina 16129.2 mg
- Vitamín A 16129.2 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48.1 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme. Jednotlivé porce potřeme olejem, osolíme (2 lžičky) a posypeme drceným kmínem. Očistíme celer, petržel a mrkev, zeleninu omyjeme a pokrájíme na nudličky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Hlívu ústřičnou očistíme, omyjeme, tvrdé části odkrojíme a hlívu pokrájíme na nudličky silné asi 1 cm. Prorostlou anglickou slaninu pokrájíme na kostičky.
-
2
V zapékací míse rozpálíme 3 lžíce slunečnicového oleje s 1 lžící másla, cibuli zpěníme, přidáme porce masa, které osmažíme z každé strany. Pak maso vyjmeme, na omastek dáme pokrájenou zeleninu, kterou promícháme a krátce orestujeme. Zeleninu poprášíme moukou, znovu promícháme, maso vložíme zpět do hrnce, přilijeme kuřecí vývar, červené víno, přidáme bobkový list, cukr a maso pod pokličkou dusíme v předehřáté troubě při 175 °C přibližně 35-45 minut.
-
3
Mezitím v pánvi na 1 lžíci rozpuštěného másla vysmažíme kostičky slaniny, ke kterým přidáme pokrájené houby. Promícháme se slaninou a restujeme dozlatova. Pak je osolíme (1 lžička), ochutíme bílým pepřem a houby odstavíme z plotny.
-
4
Měkké kuře vyjmeme z vývaru a ten rozmixujeme na hladkou omáčku. Dochutíme ji solí a černým pepřem.
-
5
Na talíře dáme porce kuřete, polijeme vínovou omáčkou, ke každé porci rozdělíme osmažené houby a podáváme s tmavým pečivem (bagety).