Sýrová polenta
Suroviny
- 600 g Žampiony čerstvé
- 100 g Mozzarella
- 100 g Sýr Čedar
- 150 g Rajčata sušená sterilovaná
- 200 g Kukuřičná krupice T 600
- 2.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 2 stroužek Česnek
- 1.1 dl Mléko plnotučné
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 0.5 polévková lžíce Majoránka
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 561 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 28 g
- Sodík 749 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 35 mg
- Draslík 1146.5 mg
- Vláknina 12852.8 mg
- Vitamín A 12852.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45.7 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 179.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žampiony očistíme, omyjeme a spodní část odřízneme. Hlavičky pokrájíme na plátky. Omyjeme a drobně posekáme lístky čerstvých bylinek tymiánu a majoránky. Očistíme cibuli s česnekem a drobně pokrájíme. Sýry nakrájíme na malé kostičky. Sušená sterilovaná rajčata rozkrájíme na menší kousky.
-
2
V hrnci přivedeme k varu 1.1 dl mléka, zmírníme teplotu, přidáme sůl (1 lžičku) a pomalu přisypáváme kukuřičnou krupici. Za občasného míchání ji pomalu vaříme, necháme jen probublávat, přibližně 20 minut. Když kukuřice zhoustne na kaši, odstavíme ji z plotny. Do polenty přimícháme kostičky sýru a 1 lžíci másla.
-
3
Než se polenta uvaří, v pánvi rozpálíme olej, na něm zpěníme cibuli s česnekem, pak přidáme rajčata, žampiony, bylinky a vše zprudka restujeme dozlatova. Podle chuti houby osolíme, opepříme, promícháme a odstavíme z plotny.
-
4
Polentu se sýrem rozdělíme do talířů, na každou porci kaše doprostřed dáme usmažené žampiony s rajčaty a podáváme.