Makarony s japonskou omáčkou a houbami
Suroviny
- 400 g Hlíva ústřičná
- 100 g Rajčata sušená sterilovaná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Olej olivový
- 3 ks Cibulka jarní
- 3 stroužek Česnek
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 dl Bujón houbový
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 2.5 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
- 3 polévková lžíce Olej z vlašských ořechů
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Sherry brandy
- 5 polévková lžíce Omáčka Teriyaki
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 329 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 25 g
- Sodík 825 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 33.5 mg
- Draslík 483.4 mg
- Vláknina 3937 mg
- Vitamín A 3937 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.9 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hlívu ústřičnou očistíme, omyjeme a osušíme. Tvrdší konce odkrojíme a z hlívy nakrájíme větší plátky ve tvaru mušlí. Houby potřeme japonskou marinádou Teriyaky (2 lžíce). Očistíme a omyjeme jarní cibulku, kterou pokrájíme zešikma na kroužky dlouhé asi 2 cm. Omytou pažitku pokrájíme nadrobno. Oloupaný česnek posekáme nadrobno.
-
2
V hrnci si přivedeme vodu k varu, přimícháme 1 lžičku soli, 1 lžičku olivového oleje a makaróny. Uvaříme je podle návodu na skus, těstoviny scedíme, necháme okapat, poté je vrátíme do hrnce a promícháme se sójovou omáčkou.
-
3
V pánvi na rozpáleném ořechovém oleji s máslem zpěníme cibuli, potom ji vyjmeme. Na ten samý rozpálený omastek dáme plátky hlívy. Zprudka je orestujeme dozlatova z každé strany po 2 minutách. Vrátíme zpět cibuli, přimícháme zbytek Teriyaky, smetanu a houbový bujon. Vše společně povaříme 3-4 minuty. Sušená sterilovaná rajčata pokrájíme na proužky a přidáme je do pánve s hlívou. Přilijeme 2 lžíce sladké Sherry (Sherry Canasta), promícháme a odstavíme z plotny.
-
4
Makarony smícháme s houbovou směsí, rozdělíme porce na talíře, posypeme pažitkou a podáváme.